A francia légierő is feltartóztatta az orosz bombázókat

Két francia harci gép tartóztatta fel a két Tu–160 típusú orosz bombázót a La Manche csatorna felett a francia partok közelében február 17-én – közölte kedden a francia légierő vezérkari főnöke.

„A bombázók Oroszországból szálltak fel, megkerülték Norvégiát, a brit szigeteket, az angol erők feltartóztatták, mi pedig a La Manche csatornánál tartóztattuk fel őket – mondta André Lanata tábornok katonai újságírók előtt Párizsban. – A nemzetközi vizek felett maradtak, és visszafordultak még a francia légtér előtt. Elkísértük őket addig, amíg észak felé vették az irányt.”

Egy Rafale és egy Mirage 2000 típusú harci gép vett rész a műveletben, amely az észak-franciaországi Le Touquet magasságában, néhány tucat kilométerre a partoktól történt.

A francia harci gépeket egy angol gépről töltötték után repülés közben, hogy „tudják folytatni az észlelést” – jelezte a vezérkari főnök.

Hírdetés

Felszálltak a brit harci gépek

A brit Királyi Légierő gépeiből két Typhoon emelkedett a francia repülőket megelőzően a levegőbe az orosz bombázók feltartóztatására, miután a britek is észlelték, hogy orosz gépek közelednek a brit légtér felé. A londoni védelmi minisztérium még aznap beszámolt az esetről.

André Lanata szerint ez a fajta orosz magatartás ritka a NATO-tagállamokkal szemben. „Nem vált gyakoribbá. Ez hozzátartozik az orosz erőfitogtatáshoz, de nem gyakori” – fogalmazott a francia tábornok.

Franciaország harci repülői nem először indultak orosz gépek feltartóztatására, amióta az ukrán válság miatt feszültté vált a Nyugat és Moszkva kapcsolata. Január 25-én a francia légierő két Mirage 2000 és egy Rafale típusú gépe szállt fel két Tu–95 típusú orosz bombázó feltartóztatására a La Manche csatorna felett.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »