A francia hatóságok elhurcolták az Idegenlégió volt vezetőjét egy PEGIDA-gyűlésről

A francia hatóságok elhurcolták az Idegenlégió volt vezetőjét egy PEGIDA-gyűlésről

Christian Piquemal tábornokot még szombaton vették őrizetbe a hatóságok egy Clais-ben tartott iszlámellenes gyűlésről, adta hírül a Russia Today.

A katonatisztet 20 másik tüntetővel együtt vették őrizetbe, miután a rendőrség betiltotta a Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) tiltakozó megmozdulását.

A tüntetők azután csaptak össze az egyenruhásokkal, hogy azok megpróbálták kiemelni a tömegből a Francia Idegenlégiót 1994 és 1999 között irányító Piquemal-t.

A kikötővárosban körülbelül 150 fős tömeg gyűlt össze, „Ez a mi hazánk!” feliratú transzparensekkel, francia zászlókkal, a nemzeti himnuszt énekelve. A tüntetők rendőri felszólítás ellenére sem voltak hajlandók elhagyni a közterületet, ezután került sor az erőszakos oszlatásra, melynek során könnygázt is bevetett a hatóság.

A 75 éves tábornok így kommentálta a rendőrségi akciót: „Vannak dolgok, amiket tiszteletben kellene tartani, ilyen a nemzeti himnusz, a Marseillaise éneklése is.”

A rendfenntartókhoz szólva a következőket mondta:

„Franciaország a hanyatlás útjára lépett. Sajnálom, hogy ilyen parancsoknak kell engedelmeskednetek, de attól még nem kellene így viselkednetek egy bevetés alatt.”

Hírdetés

Piequemal mellett több, radikális francia politikus is jelen volt az eseményen, őket azonban nem állították elő.

A tábornokot a gyülekezési joggal való visszaéléssel gyanúsítják, kíséretének 4 tagja ellen pedig tiltott fegyverviselés miatt indult eljárás. Náluk többek között bokszereket, illetve sokkoló pisztolyokat találtak. Az öt gyanúsítottnak ma kellene megjelennie a bíróságon, büntetésük pedig várhatóan minimum egy év szabadságvesztés lesz.

Calais helyi tisztviselői náci jellegűnek titulálták a rendezvényt, Francois Sarkozy pártjának helyi képviselője, Thierry Mariani pedig elutasította azokat a vádakat, miszerint a rendőrségi akció kettős mérce alkalmazása lett volna.

Ugyanakkor Yvan Blot, konzervatív politikus, a letartóztatott tábornok támogatója szerint a hatóságok „nagy hibát követtek el” Piquemal letartóztatásával.

„Ez a bevándorlóellenes gyűlés olyanok ellen irányult, akik illegálisan tartózkodnak Franciaország területén, tehát egyértelműen vétenek a francia törvények ellen. Ők szabadon maradnak, míg a tábornokot, aki szót emelt ez ellen, letartóztatják.” – adott hangot felháborodásának Bolt.

Véleménye szerint ugyanakkor valószínű, hogy a katonatisztnek csak bírságot kell majd fizetnie, mert „bebörtönzése lázadásokhoz vezetne” a kormány migrációs politikájával elégedetlenek körében.

A hatóságok erőfeszítései ellenére Calais területén továbbra is megközelítőleg 3700 bevándorló tartózkodik, többségük gettószerű, féllegális táborokban. A feszült helyzet hatására nemrég betiltották a demonstrációkat a városban.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »