A Fővárosi Közgyűlés nem támogatja a járóbeteg-szakellátás állami kézbe vételét

A Fővárosi Közgyűlés nem támogatja a járóbeteg-szakellátás állami kézbe vételét

A testület egyhangúlag úgy döntött, nem támogatja, hogy a főváros, a fővárosi kerületek és az agglomeráció járóbeteg-szakellátása kötelezően állami feladattá váljon.

Az eredetileg Havasi Gábor egészségügyi tanácsnok, fővárosi képviselő által jegyzett javaslathoz Karácsony Gergely főpolgármester módosító javaslatot nyújtott be, amely szerint a közgyűlés szükségesnek tartja, hogy a járóbeteg-szakellátás állami kézbe kerüléséről a feladatot ellátó helyi önkormányzat dönthessen. A főpolgármester módosító javaslatát az előterjesztő befogadta és a közgyűlés is egyhangúlag támogatta.

A közgyűlés felkérte a főpolgármestert, tájékoztassa a döntésről az egészségügyért felelős minisztert.

Kinyilvánította a közgyűlés azt is: szükségesnek tartja, hogy az Egészséges Budapest Programnak (EBP) a kerületi önkormányzatok alap- és járóbeteg-ellátás fejlesztését célzó 2022-2023-as forrásainak biztosításáról a kormány mielőbb intézkedjen, egyben felkérték a főpolgármestert, erről is tájékoztassa a minisztert.

A vitában a képviselők egyetértettek abban, nem akarják átadni a szakrendelőket az államnak és abban is, mindent meg kell tenni, hogy az önkormányzatok által működtetett szakrendelők önkormányzati irányítás alatt maradjanak.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője szerint a kérdés nem közvetlenül a közgyűlés hatáskörébe tartozik, inkább politika.

Pikó András (Momentum) józsefvárosi polgármester azonban azzal érvelt, hogy a szakrendelők átvétele esetén a szakorvosok tömegesen lépnek majd át a magénegészségügybe. V. Naszályi Márta (Párbeszéd) I. kerületi polgármester pedig azt emelte ki, felelős városvezetőként amellett kell kiállniuk, hogy ne csökkenjen a helyben lakók egészségügyi ellátásának színvonala.

Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) úgy érvelt: a baloldal vont ki többszáz milliárd forintot az egészségügyből, és a Fidesz-KDNP-kormány indította el az EBP-t az egészségügyi ellátás javításáért.

Soproni Tamás (Momentum) terézvárosi polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy az EBP-t nem a kormány adta, hanem Budapest harcolta ki az atlétikai világbajnokság támogatásáért.

Döntöttek arról is, hogy a XV. kerületben az Obsitos teret átnevezik Meixner Ildikó térre.

Hírdetés

Szintén egyhangúlag támogatta a testület Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) XII. kerületi polgármester előterjesztését, amely kimondja: szükségesnek tartják a fogaskerekű vasút menetrend szerinti közlekedésének mihamarabbi, de legkésőbb jövő áprilisi visszaállítását, és felkérték a főpolgármestert, szerepeltesse az uniós fejlesztési tervek között a fogaskerekű felújítására és a Normafáig történő meghosszabbítására vonatkozó terveket.

A testület a főpolgármester módosító javaslatára örömmel nyugtázta, hogy a felújítás ideje alatt igényvezérelt telebusszal biztosítják a környéken élők közlekedését.

Wintermantel Zsolt napirend előtti hozzászólásában Magyarország „legnagyobb kampányfinanszírozási botrányáról”, „külföldi beavatkozásról” beszélt, és azt mondta: Karácsony Gergely főpolgármester nyilvánvalóan tudja – mégha úgy tesz is, mint az az ember, aki soha nem volt ott sehol -, hogy nem kerülheti el a válaszadást.

„Nem nekem kell válaszolnia arra, hogy Korányi Dávidot azért bízták-e meg és azért fizették-e a Városházáról, hogy ezt a külföldről juttatott pénzt szervezze, megalkossa azt a fedősztorit, amelyet Action for Democracynak hívnak” – mondta a kormánypárti politikus, hozzátéve: nem neki kell majd a főpolgármesternek megválaszolnia azt sem, volt-e szerepe abban, hogyan mely szervezetek kapjanak pénzt.

Wintermantel Zsolt ugyanakkor azt mondta, miután Karácsony Gergely komoly aktora volt az ellenzéki előválasztásnak és a választási kampánynak, tartozik annyival a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy őszintén válaszol és kifejti a véleményét arról, hogy dollármilliókkal finanszíroznak választási kampányokat Magyarországon külföldről; szerinte lehet-e egyenként sok százmillió forintos támogatásokat mikroadománynak hívni; milyen jogi kategória az, ha nem külföldön élő magyar állampolgárok adnak pénzt belpolitikai célokra; elfogadna-e pénz külföldről a hatalmi érdekeiért támogatást?

Azt is kérdezte Karácsony Gergelytől, mennyire tartja hihetőnek, hogy semmit sem tudott a kollégájának, személyes jóbarátjának kampányfinanszírozási tevékenységéről.

Karácsony Gergely erre reagálva arról beszélt, az ügy minden részlete nyilvános, hiszen maga a titkosszolgálati jelentés nyilvános ezzel kapcsolatban. Wintermantel Zsolt ne várja el tőle, hogy az ügyről többet tudjon, mint a titkosszolgálat – mondta, hozzátéve, a nyilvánosságra hozott jelentésben a nevét nem találja, de ha Wintermantel Zsolt ezt szeretné, a titkosszolgálatoknál reklamáljon.

Korányi Dávidról szólva Karácsony Gergely azt mondta: nagyon aktív városdiplomáciai munkát végzett. Arról, hogy ettől a munkától függetlenül létrehozott világhírű amerikai emberekkel egy alapítványt, tudott, a munkavállalói jogviszonnyal járó tájékoztatási kötelezettség miatt. Minden más részlet a nyilvánoságra hozott dokumentumok révén közismert – mondta a főpolgármester.

Karácsony Gergely megjegyezte azt is, az ügytől függetlenül szerdán van az utolsó munkanapja Korányi Dávidnak a Főpolgármesteri Hivatalban.

Az ülés kezdetén egyperces néma felállással emlékeztek a november 21-én elhunyt Mészöly Kálmán válogatott labdarúgóra, szövetségi kapitányra.

A közgyűlés idején aktivisták az ülésteremben „Hány millió dolláros bébi?” feliratú molinót tartottak a magasba, amely Karácsony Gergelyt ábrázolta, szájában cumival, dollárkötegektől körülvéve.

Nyitókép: Pixabay

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »