A Forrest Gump Dan hadnagya elmeséli megtérése történetét

Gary Sinise nevét legtöbben a Forrest Gump című 1994-es kultfilmből ismerik. A Dan hadnagy karakterét alakító amerikai színész nemrég megjelent önéletrajzában elmeséli felesége, valamint saját megtérése és katolizálása történetét.

Gary Sinise-t még ma is sokan Dan hadnagynak szólítják, főleg azok az amerikai katonák, akiknek műsorokat ad, illetve a veteránok, akiknek azzal fejezi ki háláját, hogy alapítványa révén támogatja őket. A színész ma is aktív, a veterán katonák előtt is rendszeresen fellép Dan hadnagy nevét viselő, feldolgozásokat játszó zenekarával (Lt. Dan Band), illetve koncertekkel gyűjt adományokat számukra.

A Gary Sinise Alapítvány 2010-ben jött létre; ez az év azonban más miatt is fontos pont a színész életében: ekkor bérmálkozott a Katolikus Egyházban. Nemrég megjelent Grateful American (Hálás amerikai) című önéletrajzában leírja a katolicizmushoz vezető útját, melyről a Catholic News Service-nek adott interjúban is beszélt február elején, és korábban is tanúságot tett különböző rádió- és tévéműsorokban.

Az 1990-es évek vége felé felesége, Moira Harris egy színházi előadásban játszott, a Nyugati világ bajnoka című darabban. Félt, hogy a szerep miatt visszaesik az italtól való függőségbe, amiből nem sokkal korábban szabadult, ezért egy AA-csoporthoz (Anonim Alkoholisták) fordult segítségért.

„Egyszer egy katolikus templomba ment AA-találkozóra. Egy apró termetű francia nőtől megkérdezte, hol találja az AA-csoportot. Mire a nő ránézett, és azt mondta: »Magának katolikusnak kellene lennie.« Valami történt akkor vele, nem tudom pontosan, mi, de valami egyenesbe jött hirtelen. Az anyukája katolikus volt, de eltávolodott az Egyháztól, és egy metodista férfihoz ment feleségül. Moira pedig semmilyen vallásos neveltetést nem kapott” – emlékezik vissza azokra a sorsdöntő pillanatokra Gary Sinise.

A színházi munka végeztével Moira Észak-Karolinába utazott a gyerekekkel együtt, ahol férje forgatott – azonban amikor odaértek, a közeledő hurrikán miatt éppen evakuálták a város lakosságát. Elmesélte férjének, mi történt, majd hogy elkerüljék a túlterhelt repteret, máris indultak Charlotte-ba autóval, onnan repülővel Los Angelesbe.

„Amikor ültünk az autóban, és a hurrikán tombolt a hátunk mögött, Moira egyszer csak felém fordult, és közölte: »Belépek a Katolikus Egyházba, katolikus leszek.«” – idézte fel Sinise.

Hírdetés

Férje döbbenten nevetett, de Moira nagyon is komolyan gondolta: otthon elkezdett hittanra járni, majd a gyerekeiket is átíratta egy katolikus iskolába; és az egész család együtt járt misére abban az egyházközségben, ahová a gyerekek iskolája tartozott. Moira Harris 2000-ben bérmálkozott, de hamarosan, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után Garynek is hatalmas vigasztalást jelentett a kis templomuk, a hit.

A következő tíz évben együtt épült hitük a család közösségében. 2010-ben Gary azzal lepte meg őket, hogy belépett a Katolikus Egyházba, jóllehet családja előtt titokban tartotta, hogy hittanra jár. Urunk születése ünnepének előestéjén bérmálkozott: „2010-ben, szentestén azt mondtam a családnak, elviszem őket karácsonyi vacsorára a Morton’s Steakhouse-ba – meséli. – Útközben egyszercsak megálltam a templom előtt, mindenki csodálkozott, miért jöttünk ide. Mondtam nekik: »Gyertek csak be.« Besétáltunk a templomba, és a pap megbérmált. Gyönyörű volt.”

2010 óta Gary Sinise szabadideje jelentős részét karitatív tevékenységeknek szenteli, többek között katonai alakulatokat látogat, otthont létesít sebesült veteránok számára, iraki gyerekeket támogat. A színész elmondta, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások hatására változott meg az élete, az lobbantotta benne lángra a vágyat, hogy másoknak segítsen, amivel csak tud:

„Mások szolgálata jelentett gyógyulást abban a nagy szomorúságban, amit az a rettenetes nap okozott, amikor tanúi voltunk ezeknek a tragédiáknak, amikor féltünk, és elképzelni sem tudtuk, mi fog még történni az országunkban… az a nap fordulópont volt az életemben, és mások szolgálata felé vitt engem.”

Forrás: Aleteia.org; CNS/USCCB

Fotó: Jim Greenhill/Flickr

Magyar Kurír
(vn)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »