A Forbush-csökkenés: Veszélyes esemény, ami hatással lehet az emberi egészségre, technológiára és a földi környezetre

A Forbush-csökkenés: Veszélyes esemény, ami hatással lehet az emberi egészségre, technológiára és a földi környezetre

A „Forbush-csökkenés”, amit egyébként Forbush-hatásként is ismernek, egy váratlan hanyatlás a kozmikus sugarak intenzitásában az olyan naptevékenységek növekedését követően, mint amilyen a koronális anyag/tömeg-kidobódás (CME).

Erre a folyamatra akkor kerül sor, amikor a napszél kölcsönhatásba kerül a magnetoszférával és a galaktikus kozmikus sugarak egy részét elsöpri a Földről.

 

 

A következő napokban a Nap kozmikus sugárintenzitása visszatér a normál értékhez.

A Nap kozmikus sugarainak fő forrásai a napflerek és a korona tömegkidobódásai. Ezek hatalmas mennyiségű anyagot lövellnek ki a Napból olyan 400-1000 km/s-os sebességgel.

 

A „Forbush-csökkenés” folyamatos nyomon követése

 

A földi részecskedetektorok olyan csökkenő tendenciát mutató folyamatokra lettek figyelmesek, amely az említett tömegkidobódások utáni néhány napban voltak megfigyelhetők.

 

A folyamatra néhány óra leforgása alatt került sor. Forbush-csökkenéseket szintén megfigyelt a Mir és a Nemzetközi Űrállomás legénysége is, valamint a Pioneer 10 és 11, továbbá a Voyage 1 és 2 is, amely utóbbi a Neptunusz mellett halad el.

 

Scott E. Forbush (1904-1984), amerikai fizikus, csillagász és geofizikus, az 1930 és 1940-es években tanulmányozta a kozmikus sugarakat, majd kapcsolatot fedezett fel az intenzitás és a geomágneses tevékenységben bekövetkező hirtelen visszaesések között. Ezt az eseményt nevezik ma már „Forbush-csökkenésnek”.

 

 

Forbush sok lényeges megfigyeléssel járult hozzá a Nap-bolygóközi-földi fizika területéhez, ami akkoriban még elmaradott volt.

 

E csökkenés magnitúdója 3 tényezőtől függ:

 

A CME (korona tömegkidobódás) mértékétől,A CME-ben lévő mágneses mezők erősségétől,A CME Földhöz viszonyított közelségétől.

 

 

A Forbush-csökkenést néha úgy értelmezik, mint amikor legalább 10 százalékkal csökken a galaktikus kozmikus sugárzás a Földön, viszont ez kb. 3-20% közé esik. 30%-ot vagy azt meghaladó hanyatlást is feljegyeztek már a Nemzetközi Űrállomáson.

Hírdetés

 

A tanulmányok szerint minden egyes Forbush-csökkenés ugyanannyi hőmérséklet-emelkedést okoz a Föld számára, mint amennyit az ipari forradalom kezdete óta az emberiség által kibocsátott összes széndioxid. A Forbush-csökkenések ugyanakkor veszélyt jelentenek az űrhajókon és a földfelszínen élő emberek egészségére, mivel növelheti a szívinfarktus, az agyi érkatasztrófák és a közúti baleseti sérülések arányát.

 

A tudós állítása szerint a Forbush-csökkenések teljes értéke a 11 éves napfolt-ciklust követi. Mint tudjuk, ez alatt a CME-k a leggyakoribban és a legerőteljesebbek.

 

A jelenlegi napfolt-ciklus maximuma 2014. áprilisában volt.

 

A Forbush-csökkenés és az űrhajósok

 

Az űrhajósokat nehezebb megvédeni a kozmikus sugárzásoktól, mint a napszéltől. Következésképpen feltételezik, hogy a jövő űrhajósainak javát leginkább a sugárzásvédelem szolgálhatja a nap-maximum ideje alatt.

 

A cikk alapjául szolgáló forrás: http://www.messagetoeagle.com/forbush-decrease-dangerous-event-that-can-affect-human-healthtechnology-earths-environment/

 

A cikket írta és szerkesztette: Száraz György

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

 

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/

Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/

Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/

Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/

Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/

Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ébresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/

Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ízisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/ 

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

 

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Boldog napot

The post A Forbush-csökkenés: Veszélyes esemény, ami hatással lehet az emberi egészségre, technológiára és a földi környezetre appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »