A Földön kívül is van élet! – Sepsiszentgyörgyön járt az egyetlen román űrhajós

A Földön kívül is van élet! – Sepsiszentgyörgyön járt az egyetlen román űrhajós

Bár eddig is meglehetősen jó nevű vendégei (Alexandru Mironov, Aurora Liiceanu, Ion Besoiu) voltak az APChat sorozatnak Sepsiszentgyörgyön, legutóbbi meghívottjuk megdöntötte a közönségrekordot: nem mindennap találkozhat, beszélhet, fényképezkedhet az ember egy űrhajóssal. Dumitru Prunariu, az egyetlen román űrhajós nem okozott csalódást.

A hosszú hajjal, szakállal katonának bevonuló brassói fiatalembert a hadseregben „szúrták ki” űrhajósnak. Amikor kiderült, hogy az egykori Szovjet­unió által működtetett Interkozmosz programban román asztronautát is felvisznek, kézenfekvő volt, hogy az éppen sorkatonai szolgálatukat töltő repülőmérnökök soraiban kezdjenek „keresgélni” vállalkozó szellemű fiatalok után.

Hírdetés

– Miután jelentkeztem, és átmentem az első néhány teszten, a hadsereg visszautasíthatatlan ajánlatot tett: főhadnagyi ranggal lépjek be a légierőbe. Ez nem „csak” olyan apróságokkal járt, hogy egyik napról a másikra megduplázták vidombáki „csóró” mérnöki fizetésemet, hanem az egész életem megváltozott – idézte fel a kezdeteket az egyetlen román állampolgár, aki saját szemével látta „kívülről” a Földet.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »