A föld színéről is eltűnhet a magyar alma

A föld színéről is eltűnhet a magyar alma

Nagyon nagy bajban van az almatermelés ma Magyarországon. Ha az ágazat nem megy keresztül jelentős változásokon, tíz éven belül a föld színéről is eltűnhet a szabolcsi alma. Erre hívja fel a figyelmet a debreceni Farmer Expón kiállító Szabolcsi és Szatmári Alma, saját magukon kívül még több ezer gazdát képviselve, írja a Szakszervezetek.

A magyar kertészeti ágazat legnagyobb mennyiségben termelt gyümölcse az alma, amely a hazai gyümölcstermesztés mintegy 60 százalékát teszi ki. A fő fajtáink Jonathan (22%), Idared (22%), Jonagold (6%), Starking (5%) Golden (5%), illetve az egyéb (39%) fajták, amelyből kiemelkednek az egyre nagyobb teret nyerő különböző Gála-fajták és az Agrana által néhány éve preferált rezisztens ipari almák aránya. A hazánkban megtermelt mennyiség körülbelül 70%-a ipari, 30%-a étkezési alma. Az ipari feldolgozói kapacitás 500 ezer tonna alma feldolgozását tudja biztosítani, amennyiben minden üzem kihasználja lehetőségeit. Magyarországon uniós csatlakozásunk előtt egy ember átlagosan 30 kg almát fogyasztott el évente, ez a mennyiség napjainkra körülbelül 15 kg-ra csökkent. Ez azt jelenti, hogy hetente csupán 2 almát fogyasztunk el.

Az almatermelés színvonala folyamatosan csökken, egyre több az elhanyagolt almáskert és egyre kevesebb az értékesíthető alma. Ennek oka főleg a tőke, a szaktudás és a munkaerő hiánya. Tíz éven belül eljuthatunk oda, hogy már a hazai boltokban sem lehet magyar almát kapni, csak lengyelt.

Hírdetés

Thürmer Gyula

magyartudat.com

No visits yet


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »