A fizetésből élőktől vesznek el legtöbbet (Háztartások kiadásai)

A fizetésből élőktől vesznek el legtöbbet (Háztartások  kiadásai)

A jövedelemadók, a társadalombiztosítási hozzájárulások és egyéb adók és illetékek a háztartások összkiadásának 33,2 százalékát tették ki 2021-ben, ami háztartásonként átlagosan havi 1620 lejt jelent.

Az Országos Statisztikai Intézet jelentése szerint ennek a kiadásnak a 15 százalékát a jövedelemadó, 84,3 százalékát pedig a társadalombiztosítási hozzájárulások (nyugdíj-, munkanélküli- és egészségbiztosítás) képezték. Az adók, hozzájárulások, illetékek és díjak az összkiadások jelentős részét érik el azokban a háztartásokban, amelyekben a jövedelem fő forrása a fizetés: 2021-ben az összkiadás 43 százalékát vitték el, míg a munkanélküliek alkotta háztartásokban a kiadások 17,2 százalékát, a nyugdíjasok alkotta háztartásokban 13,9 százalékát jelentették. A mezőgazdasági tevékenységekből élő háztartásokban 7,9 százalékot, a nem mezőgazdasági tevékenységet folytató önálló vállalkozók háztartásaiban pedig 11,1 százalékot fordítottak erre a célra.

Hírdetés

A városi háztartások által fizetett adók, hozzájárulások, illetékek átlagos összege közel kétszerese a vidéki háztartásokénak, az összkiadások 36,7, illetve 26,9 százalékát tették ki.

Regionális lebontásban két fejlesztési régió található a két végleten: az északkeleti, ahol az ilyen típusú kiadások szintje háztartásonként átlagosan 1091,3 lej havonta (az összkiadás 26,7 százaléka), és Bukarest-Ilfov, ahol ezek a kiadások a legnagyobbak (2841,8 lej háztartásonként, az összkiadás 39,2 százaléka). A többi régióban 1267 és 1829 lej között mozognak az ilyen jellegű kiadások. (Agerpres)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »