„A Fidesz kezében lesz, és ez vérlázító”

„A Fidesz kezében lesz, és ez vérlázító”

Tízezrek veszíthetik el munkájukat a közterületi reklámpiac átszabásával iparági becslések szerint. Az óriásplakátoknak lőttek, a kormány hirdetőoszlopokon sem tűrné meg a reklámokat. A hivatalos magyarázat az, hogy túl sok a reklám az utcákon, a hirdetések elcsúfítják a településképet.

Hírük-hamvuk nem maradna az óriásplakátoknak, amelyek a népszavazási kampányban elborították az országot. A kormány törvénnyel szabná újra az erőviszonyokat az utcai hirdetések piacán. A ragasztott plakátokat betiltanák, a hirdetőoszlopokra csak mozi vagy színházplakátok kerülhetnének. Kereskedelmi reklám kizárólag utcabútoron jelenhetne meg – ilyen például a buszmegállókban lévő reklámhordozó.

A Magyar Reklámszövetség a sajtóból értesült a jogszabály-módosításról. „Azt kérem, és a mai nap a reklámszövetség egy közleményben a kormányzattól, a jogalkotótól, hogy tanúsítson egy kis mértékletességet, kicsit lassítson ebben az óriási tempóban. Tegnapelőtt még egy sajtóorgánumnak a megszűnéséről beszélünk, ma pedig rögtön beszélünk egy teljes piaci szegmensnek, szeletnek a megszűnéséről vagy óriási átalakulásáról, ami azt gondolom, hogy egy kicsit gyors, ez a tempó, ehhez mi, a Magyar Reklámszövetség nevében minden tekintetben szakmai támogatásunkat szeretnénk jelezni és mindenképpen egyeztetéseket sürgetünk” – közölte Urbán Zsolt, a szövetség elnöke.

Az egyik nagy piaci szereplő, a JCDecaux viszont tudott a kormányzati szándékról. A törvényjavaslatra a francia cég egyik menedzserének számítógépén is rámentettek a fájladatok szerint. Annak idején a trafiktörvényről is értesült egy kormányközeli dohánycég. Az önkormányzatok koncessziós pályázaton választhatnák ki azokat a cégeket, amelyek a településen reklámokat helyezhetnek el.

Előzetes egyeztetés az önkormányzati érdekképviseletekkel sem volt. „Azért álságos, ennek a jogszabálynak az előterjesztése, mert politikai játszmához használja fel az önkormányzatokat. Hiszen beígéri azt, hogy majd valamikor ők dönthetnek arról, hogy ezeket a plakátokat hol helyezik el, miközben egyébként lebontatja az eddig működő hirdetési rendszert. Ugye ez egy ilyen kivéreztetett önkormányzati rendszerben, amilyenben most működünk, egy bevételi lehetőség a település számára, és nyilván ez a mézesmadzag, amivel az önkormányzatokat e tekintetben ehhez a politikai játszmához felhasználják” – vélekedett Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke.

Az egyik baloldali kis párt szerint a kormány elkezdte a felkészülést a 2018-as választásokra. „Amikor én belvárosi kampányt szerveztem, akkor már három hónappal a választások előtt azt a választ kaptam egy csomó cégtől, hogy már le van foglalva az összes plakáthely. Na most ezek Fideszhez köthető cégek, fideszes oligarchák kezében vannak, akkor lehet, hogy én már a koncesszió kiírásának másnapján nem tudok plakáthelyet foglalni majd, azt a választ fogom kapni, hogy elnézést, minden plakáthelyet eladtunk 2018 áprilisa és májusa között, és innentől nincs lehetőségünk. Nem szabad lesz a piac, hanem korlátozott lesz, és a Fidesz kezében lesz, és ez vérlázító” – jelentette ki Juhász Péter, az Együtt alelnöke.

A Gyurcsány-párt álláspontja hasonló. „Ahogy korábban a trafikok, úgy most a plakáthelyek is fideszes kézbe kerülnek, és ha ez megtörténik, akkor nem lesz se DK-s, se Kétfarkú Kutya Párt-plakát, csak kizárólag fideszes helyek lesznek, ahol majd ők dönthetnek arról, hogy mi jelenik meg. A Demokratikus Koalíció szerint a Fidesz ma ott folytatja a nyilvánosság korlátozását, ahol a Népszabadság bezárásával abbahagyta” – közölte Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnöke.

A közterületi reklámpiac újraosztásának hivatalos indoka a városképvédelem, a vizuális környezetszennyezés visszaszorítása.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »