A Fidesz és a fiatalok

A Fidesz és a fiatalok

A fiatalok körében is jól áll a Fidesz-KDNP

A Fidesz-KDNP még a 18-29 évesek körében is közel 20 százalékkal van a másodiknak számító Momentum előtt.

„Az elmúlt hetekben sokan sokat vitatkoztak arról, hogy vajon a fiatalok körében jól áll-e a Fidesz-KDNP, érti-e a nemzeti kormány üzeneteit ez a korosztály. E kérdések eldöntése érdekében érdemes megnézni a számokat: A kormánypártisággal nem vádolható és általában pontos számokat publikáló Medián korcsoportok szerinti bontásban vizsgálta ezt a kérdést.

Eszerint a Fidesz-KDNP minden korosztályban magabiztosan vezet, még a 18-29 évesek körében is közel 20 százalékkal van a másodiknak számító Momentum előtt. A számok alapján kijelenthető, hogy a Fidesz-KDNP az egyedüli néppárt ma Magyarországon, tehát minden társadalmi csoportban nagyjából azonos támogatottsággal rendelkezik.

Az ellenzéki pártokra mindez nem mondható el, hiszen míg például a Momentum a fiatalok körében 16 százakékot ér el, addig az idősebb korosztálynál 2-4 százalékon áll. Tipikusan az idősek pártja a DK, amely a 60 évesnél idősebb korosztályban 15 százalékos támogatottsággal bír, a 29 év alattiak körében viszont csupán 4 százalékkal.

A fiatalok kevesebben vannak, ráadásul a választásokon is kisebb arányban vesznek részt, így csak az a párt tud sikeres lenni, amely minden korosztályt meg tud szólítani. Jól látszik a számokból az is, hogy a 29 év alattiak körében a legmagasabb a pártot választani nem tudók aránya.

Ez is természetes, hiszen a fiatalok kevesebbet foglalkoznak politikával, többségük még iskolába jár, nem érintik még őket olyan kérdések, mint például az adópolitika változása, a családtámogatási rendszer bővítése vagy a rezsicsökkentés.

Hírdetés

Ezekkel később foglalkoznak, amikor már nekik is van önálló háztartásuk, családot alapítanak. Nem véletlen, hogy a 30-39 éves korosztályban a legerősebb a Fidesz, hiszen a családtámogatási rendszer bővítése, az otthonteremtési támogatások őket érintik leginkább.

Összességében kijelenthető, hogy a Fidesz-KDNP egyáltalán nem áll rosszul a fiatalok körében, nagyjából annyival alacsonyabb a támogatottsága, mint amennyivel a pártot választani nem tudók aránya magasabb a többi korcsoporthoz képest. Ugyanakkor természetesen lehet javítani a helyzeten, így az elkövetkezendő évek egyik fontos célkitűzése az lehet, hogy ennek a korosztálynak az eddigieknél is érthetőbben kell elmagyarázni a kormányzati döntéseket, az általuk használt kommunikációs csatornákon is meg kell jelenni.”

Deák Dániel

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

www.mandiner.hu

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »