A Fidesz az EP-ben három nemek közötti egyenlőségről szóló indítványból csak egyet fogadott el

A Fidesz az EP-ben három nemek közötti egyenlőségről szóló indítványból csak egyet fogadott el

Három nemek közötti egyenlőséget érintő témajavaslatot fogadott el nagy többséggel az Európai Parlament (EP) csütörtökön, a Fidesz azonban háromból kettőt nem támogatott, írja a HVG. 

Az egyik indítványban az EP-képviselők arra szólították fel a tagországokat, hogy a nemzeti helyreállítási és rugalmassági terveikbe építsenek be egy olyan fejezetet, ami a nemek közötti egyenlőség javítását szolgálja. Megállapították ugyanis, hogy

a tagországok nem adtak megfelelő választ arra, miszerint megnövekedett a nők elleni bántalmazások száma a pandémia alatt.

Ennek leginkább a migráns nők, a vidéki, a hajléktalan és a roma nők, valamint az LGBTQI+ közösség tagjai voltak kitéve. Ezen indítvány megszavazásánál a Fidesz tartózkodott.

Szintén elutasította a párt azt az indítványt, ami több konkrétumot és célt vár el az Európai Bizottság 2020 és 2025 közötti nemi esélyegyenlőségi stratégiájában. A képviselők aggasztónak találják a munkahelyi erőszakot és zaklatást, ennek okán

Hírdetés

kötelezően alkalmazandó intézkedéseket várnak a munkahelyi erőszak és zaklatás definiálására és tiltására. 

Emellett javasolták, hogy a nemek közötti bérszakadás kiküszöbölésére is minél előbb fogadjon el szabályokat a Bizottság.

A harmadik indítvány a tagállamokat szólította fel arra, hogy az iskolai projektekkel és munkakörökkel kapcsolatos nemi sztereotípiák ellen szervezzenek tanulókat és szülőket célzó, tudatosságnövelő kampányokat. AZ EP ugyanis azt szeretné, ha

az országokban támogatnák a nők vállalkozói tevékenységét,

illetve szerepvállalását az innovációban, s növelnék a női vállalkozók, a nők vezette induló innovatív digitális vállalkozások finanszírozási lehetőségeit. A Fidesz csupán ez utóbbi javaslatot fogadta el.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »