A fiatalabb fideszesek Kövért akarják államfőnek

A fiatalabb fideszesek Kövért akarják államfőnek

Úgy tűnik, Áder János jövőre távozik hivatalából, így megindult a találgatás lehetséges utódjáról. Vizi E. Szilveszter és Pálinkás József neve után most Kövér Lászlóé bukkant fel.

A feltörekvő fideszes vezetők között egyre többen vannak, akiknek kifejezetten kényelmes lenne, ha kikopna a Fidesz országos elnökségéből Kövér László házelnök – írja csütörtöki számában a HVG pártbeli forrásokra hivatkozva. Az 1-es számú párttagkönyv tulajdonosát állítólag több befolyásos Fidesz-politikus is felfelé buktatná: köztársasági elnökként látnák szívesen.

A lap informátorai szerint Áder János nem folytatja, így jövőre lejáró mandátumát követően más költözhet a Sándor-palotába. A váltás valószínűségét jól jelzi szerintük, hogy több név is forog már esetleges utódként. Az Origó számolt be néhány napja arról, hogy két egykori MTA-elnök neve is felmerült: Vizi E. Szilveszteré és Pálinkás Józsefé. Ők egyébként már 2010-ben is felbukkantak – végül az azóta plágiumbotrányai miatt megbukott Schmitt Pál lett a befutó.

Hírdetés

Elfogadná a nyugdíjazást

Egyelőre nem tudni, Orbán támogatná-e Kövért, mindenki arra vár párton belül, hogy a miniszterelnök megnyilvánuljon a kérdésben – írja a lap. Szerintük egyébként nem tudni pontosan, kik szeretnék Kövért kipaterolni az elnökségből, mivel senki nem mer vállalni emiatt egy újabb párton belüli konfliktust. Azonban ha a Vs.hu információi pontosak – miszerint Orbán fél éven belül lezárná a belső konfliktusokat, és megkezdené a 2018-as kampányt –, akkor akár már nyáron eldőlhet, ki lehet Magyarország következő köztársasági elnöke.

Kövér mellett szólhat, hogy Schmitt 2012-es bukása és Áder megválasztása között már ideiglenes jelleggel ellátta a köztársasági elnöki feladatokat. Ám akkor – mint azt a HVG Kövér környezetéből megtudta – nem akart „díszpintypozícióban” maradni. Azóta megváltozott a véleménye az Orbánnál négy évvel idősebb, 56 éves politikusnak, „nem ugrana el a feladat elől, még akkor se, ha közben a szíve szakadna meg”. Környezete szerint a markáns, sokszor botrányos kijelentéseiről is ismert házelnök ugyanis nyugdíjazásként élné meg az államfővé választást.

A lap forrásai megjegyezték: Kövér államfővé választása megosztaná a fideszeseket, de legalább „eldőlt, hogy még egy bohócot nem akarnak köztársasági elnöknek”, azaz a Schmitt-sztori nem játszódhat le újra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »