A fiatal, aki úgy érzi, harcolnia kell nemzetéért, egyben a liberalizmus és a multikulturalizmus ellen

A fiatal, aki úgy érzi, harcolnia kell nemzetéért, egyben a liberalizmus és a multikulturalizmus ellen

Szélsőjobboldali fiatalokról forgatott az Al Jazeera, amelynek fókuszában az állt: milyen motiváció kell ahhoz egy magyarországi fiatalnak, hogy neonáci mozgalmak felé forduljon. A szakértők úgy vélik: nem feltétlen az ideológia, inkább a társaság az, ami megragadhatja ezeket az embereket. A filmkészítő motivációja az volt, hogy a fiatalok motivációját és személyiségét sikerüljön feltérképezni – ezt már maga a filmkészítő írta egy cikkében.

„Hitler programja az egy tökéletes politikai mű” – vélekedik egy, a húszas évei végén járó magyar fiú abban a műsorban, amelyben a pánarab televíziós csatorna, az Al Jazeera igyekezett bemutatni azt, hogy miért is fordulnak a magyar fiatalok – a globális trenddel párhuzamosan – egyre többen az erőszakos szélsőjobboldali, és egyben neonáci mozgalmak felé.

Ádám, aki méltatta Hitler politikai programját a Betyársereg tagjai közé tartozik, és azt is elmondta, hogy szerinte Magyarországot egy az egyben kizsákmányolják a zsidók. A világválságot is ők kreálták, emiatt nem tartja őket jő embernek, sőt, egyáltalán nem is tartja őket embernek.

Hírdetés

A filmkészítő motivációja az volt, hogy a fiatalok motivációját és személyiségét sikerüljön feltérképezni – ezt már maga a filmkészítő írta egy cikkében. Hogy Ádám zsidógyűlölete pontosan honnan jöhet, az nem teljesen derült ki, az viszont igen, hogy még mindig nagy indulatok forrongnak benne a kommunizmus bukásának következményei miatt. Ennél is nagyobb csapás volt, amikor a pénzügyi válság miatt a szülei arra kényszerültek, hogy eladják azt a házat, amelyben ő is felnőtt.

Szemben vele, a 18 éves Botond, aki most fejezi be középiskolai tanulmányait, még mindig egy olyan mozgalmat keres, amihez csatlakozhatna. Nem hiába, ugyanis komoly ambíciókkal bír egy leendő vezetői szerepre a magyar szélsőjobboldali politikai spektrumban. A fiatal úgy érzi, harcolnia kell nemzetéért, egyben a liberalizmus és a multikulturalizmus ellen.

Meglepő lehet, de Botond és ismerősei egyfajta „igazságtevő járőrként” róják fel-alá Budapest utcáit, amelynek célja nem más, minthogy „degeneráltak” után kutassanak. Ez alatt olyan alkoholistákat és drogfüggőket értenek, akik más emberekbe kötnek bele, és mint mondta, először megpróbálják jobb belátásra bírni őket, és ha az nem sikerül, a rendőrséget hívják. Mint kiderült: a magyar-cigány együttélés sem békés a fiatal fiú szerint, mert a bűnüldözési ráta is magasabb azokon a helyeken, ahol többen élnek.

Mindez persze csak két történet, de az Al Jazeera rajtuk keresztül próbálta bemutatni azt a radikalizálódást, amely nemcsak Magyarországot jellemzi, de amely globálisan is jól látható tendenciát rajzol ki. A csatorna egy magyar politológust, Hunyadi Bulcsút is kérdezte, aki úgy véli: ezek a fiatalok nem azért csatlakoznak a szélsőjobboldali, neonáci mozgalmakhoz, mert megszállottan hinnének abban az ideológiában, sokkal inkább azért, mert ezzel egy közösséghez csatlakoznak. Előbb-utóbb viszont az ideológiai hátteret is magukévá teszik.

atv.hu


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »