A feszültségek azonnal csökkentését jelentette be a koszovói kormány

A feszültségek azonnal csökkentését jelentette be a koszovói kormány

Az észak-koszovói feszültségek azonnali kezelését, a rendőri jelenlét csökkentését és koraőszi előrehozott önkormányzati választásokat jelentett be a koszovói kormány kedden késő este.

A Koha Ditore című pristinai napilap szerdai beszámolója szerint a kormány azt követően hozta nyilvánosságra a válságkezelésre szánt intézkedéseit, hogy Besnik Bislimi koszovói miniszterelnök-helyettes tárgyalt Miroslav Lajčákkal, az Európai Unió Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős különmegbízottjával.

Hírdetés

Az Európai Unió ezt követően gazdasági és politikai szankciókat vezetett be Koszovóval szemben, mert az ország vezetése nem tett semmit a helyzet kezelése érdekében. Az intézkedések között a koszovói politikusok uniós intézményekbe történő meghívásának, és a pénzügyi támogatásoknak a felfüggesztése is szerepel.

A pristinai kormány kedd esti közleményében tudatta, hogy nem szándékozik semmi olyat tenni, ami tovább növelné a feszültséget, a helyzet kezelése érdekében pedig azonnali hatállyal, 25 százalékkal csökkenti a koszovói rendőrség jelenlétét az észak-koszovói polgármesteri hivatalok környékén. Emellett a „nyári szünet” után azonnal megszervezik az érintett önkormányzatokban az előrehozott választásokat – olvasható a közleményben.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »