A feszültség csökkentését célzó körutat kezd Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Közel-Keleten

A feszültség csökkentését célzó körutat kezd Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Közel-Keleten

A feszültség csökkentését célzó körutat kezd Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Közel-Keleten Mészáros Richárd2024. 10. 22., k – 09:40

A Közel-Keletre utazott hétfőn Antony Blinken amerikai külügyminiszter, hogy próbálja elősegíteni a gázai tűzszünetet a Hamász vezetőjének múlt heti halálát követőan előállt új helyzetben.

A külügyminisztérium szóvivőjének közleménye szerint a miniszter egyhetes útja a tervek szerint Izrael mellett érinti Jordániát, Szaúd-Arábiát, Katart, és az Egyesült Arab Emirátusokat is. 

Joe Biden elnök a múlt héten jelezte, hogy szeretné, ha külügyminisztere a térségbe utazna, miután izraeli katonai csapás végzett a Hamászt vezető Jahja esz-Szinvárral. Az amerikai adminisztráció képviselői elmúlt napokban többször hangoztatták azt a véleményüket, hogy az október 7-i támadások értelmi szerzőjének tartott Szinvár halála lehetőséget ad elmozdulni a holtpontról és újraindítani az egyeztetéseket az Izrael és Hamász közötti háború lezárásáról, és a palesztin terrorszervezet kezében lévő több mint 100 túsz szabadon bocsátásáról, valamint lehetőség nyílhat a Hamász nélküli Gázai övezet jövőjéről szóló tárgyalások megnyitására. 

Hírdetés

Matthew Miller amerikai külügyi szóvivő közleménye szerint a miniszter megbeszélésein a Gázai övezetbe irányuló humanitárius segélyek „drámai mértékű” növelését sürgeti majd. 

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója hétfőn újságírók előtt arról beszélt, hogy információik szerint az elmúlt napokban több segélyszállítmány jutott be a palesztin területre, ami szerinte üdvözlendő, de nem elégséges. 

Izraeli közlés szerint Antony Blinkent kedden fogadja Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Jichák Hercog, Izrael államelnöke. 

Az amerikai külügyminiszter 2023. október 7-e, a Hamász Izraelt ért támadása óta tizenegyedik alkalommal utazik a Közel-Keletre, hogy ösztönözze a megállapodást a harcok beszüntetéséről, a túszok elengedéséről, valamint a próbálja megelőzni az eszkalációt. 

John Kirby hétfőn arról is beszámolt, hogy az amerikai adminisztráció tovább folytatja az erőfeszítéseket Libanonban, hogy az Izrael és Hezbollah közötti fegyveres konfliktus eszkalációját megelőzze és a diplomáciai megoldást sürgesse.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »