A feltámadás tényét nem lehet titokban tartani – Veres András húsvéthétfői gondolatai

A feltámadás tényét nem lehet titokban tartani – Veres András húsvéthétfői gondolatai

Veres András megyéspüspök a soproni Szent Mihály-templomban mutatott be szentmisét húsvéthétfőn, Horváth Imre soproni városplébános koncelebrálása mellett. Homíliájában hangsúlyozta, hogy a keresztény embernek kötelessége hirdetnie és megvallania a feltámadott Krisztust.

„Sírod szélén szinte félve, / iszonyattal üldögélve, / ó – mekkora vágy gyötör, / mardos, majdnem összetör: / mily látás a kétkedőnek, / törvény ellen vétkezőnek, / hogy üres a sírgödör.” – Idézte a főpásztor szentbeszéde kezdetén Dsida Jenő szavait.

Mint mondta, az emberek többsége több mint 2000 éve is valamilyen racionális magyarázatot keresett arra, hogy miért üres a sír: „Ellopták Jézus holttestét – volt a hivatalos vélekedés. Ez a fajta racionalizmus végigvonul az Egyház történelmén, hiszen annyira abszurd, hogy valaki feltámad a halálból. Még a Krisztus-követők is csak lassan-lassan értik meg a történteket, amelyről korábban Jézus saját maga beszélt: »Bontsátok le a templomot, és én harmadnapra fölépítem azt.« (Jn 2,19).”

Jézus feltámadásának mélyebb megértése kapcsán az Egyház két képet állít elénk – irányította a hívek figyelmét az üres sír misztériumára Veres András. „Az egyik a sötétség és a világosság szembeállítása: »a világosság a világba jött, de a sötétség nem fogadta be« ( Jn 1,5). A sötétség emberei látszólag győztek nagypénteken, azonban Krisztus világosságát, az Életet nem lehet legyőzni – mutatott rá a megyéspüspök.

A másik kép, amit az Egyház alkalmaz húsvét titkának megértéséhez, az az, hogy az élet győzött a halál felett – fejtette ki a szónok. „Akik tanait gyűlölték, / meg nem ölheték. / Nem rejtette sír magába / Égi szellemét. Mert égből eredt, s nem is volt / Születése sem… / Feltámadt az istenember / Győzedelmesen!” – illusztrálta az állítást Reviczky Gyula Feltámadás című versével Veres András.

Hírdetés

Az akkori világ zsidó elöljárói minden lehetséges eszközt bevetettek a feltámadás tényének eltusolására: a római katonák megvesztegetésével – fogalmazott. „A katonák elfogadták a pénzt, és úgy tettek, amint kioktatták őket.” (Mt 2,8-15)

– hívta fel a figyelmet a főpásztor.

„Azt kívánom minden Testvéremnek, hogy legyen ez a húsvéti ünnep alkalom mindnyájunknak arra, hogy hitbeli kérdéseinket, esetleges kételyeinket eloszlatva a föltámadt Krisztussal találkozva, váljunk az örök élet tüzes-lelkű, bátor hirdetőivé” – zárta prédikációját Veres András megyéspüspök.

Forrás: Győri Egyházmegye Sajtóiroda

Fotó: Wölfinger Béla

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »