A félmilliós lakossággal rendelkező Luxemburg külügyminisztere még több afgán befogadását követeli az EU-tól

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter szerdán afgán menedékkérők befogadására szólította fel az uniós tagállamokat a tálibok afganisztáni hatalomátvétele nyomán.

"Európai megoldásra van szükség" – hangsúlyozta Asselborn újságíróknak nyilatkozva. Majd hozzátette, az afganisztáni menekültek befogadása európai döntés kell hogy legyen.

"Sajnálatos lenne, ha az EU-tagállamok megtagadnák a menekültek befogadását, és az EU 450 millió lakosával nem tudná megoldani különösen nők és gyerekek elhelyezését" – mondta a luxemburgi tárcavezető.

Asselborn különösen azt kifogásolta, hogy a befogadás tekintetében egyfajta "kivárunk és meglátjuk" tendencia érvényesül. "Ez egy kissé elkeserít engem" – tette hozzá.

Hírdetés

Az Európai Unió arra számít, hogy jelentősen meg fog növekedni az Afganisztánból érkező illegális bevándorlók száma.

Számos európai vezető hajlandó lenne még több afgánt befogadni, az Európai Unió ugyanakkor egységesen nem tett erre vonatkozó ígéretet. Sőt egyes normálisabb politikusok, köztük Sebastian Kurz osztrák kancellár elutasította afgánok tömeges befogadását, míg Nagy-Britannia hozzávetőleg 20 ezer ember befogadására tett ígéretet a dél-ázsiai országból az elkövetkező években.

Asselborn arról is beszámolt, hogy 15 luxemburgi kötődésű embert menekítettek ki Afganisztánból a belga hadsereg közbenjárásával.

Francois Bausch luxemburgi védelmi miniszter pedig élesen bírálta Donald Trump volt amerikai elnököt azért, amiért "hatalmas naivitással tárgyalt a tálibokkal" az amerikai csapatkivonásról, aminek következtében előállt a mostani helyzet.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »