A fele sem igaz a hódmezővásárhelyi ellenzéki jelölt megfigyelési botrányának

A fele sem igaz a hódmezővásárhelyi ellenzéki jelölt megfigyelési botrányának

A hétvége bombasztikus híre szerint a hódmezővásárhelyi ellenzéki jelöltet megfigyelteti a hatalom, egy, a háza elé telepített térfigyelő kamerával. A sztoriból önkormányzati közbeszerzési dokumentumok alapján egyelőre csak annyi látszik igaznak, hogy Hódmezővásárhelyen egy előzetesen kameratelepítési terv alapján már hónapokkal ezelőtt is ismert volt, hogy a teljes baloldali és jobbikos ellenzék támogatását bíró független jelölt utcájában is térfigyelő kamerát szerelnek fel – attól teljesen függetlenül, hogy ő polgármester-jelöltként indul a február végi választáson.

Az ellenzéki netes médiumok hétvégén sorra idézték Márki-Zay Péter facebookos bejegyzését, melynek lényege az volt: az utcájában azért helyeztek el kamerát, hogy azon keresztül figyeljék őt meg, mert december végén bejelentette az indulását az időközi választáson – írja az Origó. Az ellenzéki média mindenfajta forráskritika és ellenőrzés nélkül, tényként vette át a közös ellenzéki jelölt lódításait, pedig gyakorlatilag két kattintással kiderül, hogy nem csak Márki-Zay utcájába, hanem a város számos más részére telepítendő térfigyelő kamerarendszer kiépítésére a város már 2017 elején lefolytatta a közbeszerzési eljárást.

A Közbeszerzési Hatóság oldalán nyilvánosan elérhető dokumentumokban szerepel, hogy a város 2017. február elején megkötötte a szerződést a kamerák telepítésére, ez a szerződés pedig tartalmazza az érintett utcában történő kamera telepítését is. Hódmezővásárhelyen hét éve kezdődött a közbiztonsági térfigyelő kamerarendszer kiépítése – mára már majdnem 350 kamera lett felszerelve a városban, ezek közül hetvenet tavaly szereztek be.

A kamerarendszer pénzügyi fedezetét a 2017. évi költségvetési rendelet tartalmazza, mely alapján az önkormányzat a múlt esztendőben február 1-jén indított hirdetmény és tárgyalás nélküli közbeszerzési eljárást, „A térfigyelő kamerarendszer bővítése 2017″ tárggyal – ebben négy utcát jelöltek meg helyszínként, ezek között volt a Bercsényi utca is. Az eljárás eredményét a Közbeszerzési Értesítő 2017. március 24-i számában hozták nyilvánosságra: a dokumentumban a II.2.3. pont tartalmazza a teljesítés helyét, azon belül Márki-Zay lakóhelyét, a Bercsényi utcát is.

Hírdetés

A szerződést azóta egyszer módosították, tavaly október 10-én. A Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság ugyanis arra kérte a helyi önkormányzatot, hogy a térfigyelő kamerarendszert más, bűnmegelőzési szempontból kiemelt területeken is bővítsék. Ezzel viszont a Bercsényi utcában nem nőtt, hanem csökkent a kamerák száma, több kamerát más utcákba telepítettek át. Ez is ellenőrizhető a Közbeszerzési Értesítő 2017. november 2-i számában; ennek VI.1.3. pontja tartalmazza a telepítési helyek felsorolását – ez már hét utcát tartalmaz, melyek egyike továbbra is a Bercsényi utca.

A kamerákat oda helyezik ki, ahova a rendőrség kéri: a rendszert a rendőrségre köti be, az önkormányzatnak lehetősége sincs a felvételek megtekintésére. A rendőrség azért kért kamerákat a Bercsényi utcába, mert ott nagy a forgalom, több üzlet is található itt és néhány száz méteren belül van a buszpályaudvar – a közbiztonsági térfigyelő kamerarendszer kiépítésének kezdete óta egy évtized alatt szinte nullára csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma azokon a területeken, ahol van kamera.

forrás: hirado.hu

The post A fele sem igaz a hódmezővásárhelyi ellenzéki jelölt megfigyelési botrányának appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »