A felcsúti Zuckerbergnek csaknem négyszer akkora vagyona van, mint Mick Jaggernek, Elton Johnt is veri

A felcsúti Zuckerbergnek csaknem négyszer akkora vagyona van, mint Mick Jaggernek, Elton Johnt is veri

A koronavírus-járvány súlyos gazdasági és piaci hatásai ellenére is rekordszámú milliárdos volt tavaly Nagy-Britanniában, a pandémia számos üzleti szektorban teremtett kiugrási lehetőséget – írja a Forbes.

Az abszolút első az ukrajnai születésű (és egészen véletlenül zsidó – a szerk.) olaj-, zene- és médiamágnás, Sir Leonard Blavatnik, akinek a Rich List 2021 szerkesztői 23 milliárd fontos vagyont mutattak ki, 7,219 milliárd fonttal többet, mint tavaly.

A The Sunday Times című konzervatív lap 1989 óta minden év tavaszán összeállítja listáját, a Rich Listet a Nagy-Britanniában élő leggazdagabbak becsült vagyonáról – az idei listáról az MTI számolt be.

Nagy-Britanniában 171 milliárdos él, 24-gyel több, mint egy éve, összvagyonuk jelenleg 592,269 milliárd font (több mint 240 ezer milliárd forint), 21,7 százalékkal több, mint tavaly.

A Rich List 2021 összeállítói szerint a koronavírus-járvány elsősorban olyan üzleti szektorokban teremtett kiugrási lehetőséget, mint az online divatáru-kiskereskedelem, valamint a számítógépes játékok és más olyan technológiai vállalkozások, amelyek közvetlenül el tudták juttatni termékeiket a fogyasztóhoz, elviselhetőbbé téve az életet a járvány megfékezését célzó korlátozások idején. Az idei vagyonrekorder, a 63 éves Blavatnik másodszor került a lista élére: először 2015-ben vezette a mezőnyt, akkor 13,17 milliárd fontos vagyonnal.

Hírdetés

Az irodalmárok vagyonlistáját továbbra is a példátlan sikerű Harry Potter-regénysorozat Skóciában élő szerzője, Joanne K. Rowling vezeti, akinek a Rich List 2021 szerkesztői 820 millió font vagyont tulajdonítanak, 25 millió fonttal többet, mint tavaly. A Rich List 2021 szerkesztői szerint jövedelmei alapján az 55 éves Rowling is csatlakozhatott volna a nagy-britanniai milliárdosok klubjához, és ez csak azért nem történt meg, mert vagyonából rendkívül nagyvonalúan támogat különböző jótékonysági szervezeteket és programokat. Tavaly például egymillió fontot adományozott a koronavírus-járvány alatt hajléktalanná, illetve családon belüli erőszak áldozatává vált emberek megsegítésére.

A leggazdagabb brit zenészek és zeneszerzők idei listájának éllovasait – legalábbis anyagi szempontból – ugyanakkor a tervezett turnék elmaradása ellenére sem viselte meg a járvány. Mick Jagger vagyona például tavaly elmaradt észak-amerikai turné ellenére 25 millió fonttal 310 millió fontra gyarapodott.

A zenei vagyonlistát továbbra is Sir Paul McCartney vezeti. A Beatles egykori basszusgitárosa és dalszerzője a Rich List 2021 szerkesztőinek becslése szerint jelenleg 820 millió fontot tudhat bankszámláján, 20 millió fonttal többet, mint tavaly.

Lord Andrew Lloyd-Webber, a világhírű musicalszerző tavaly még McCartney-val holtversenyben szintén a zenei vagyonlista élén állt. Az idei kimutatás szerint azonban az elmúlt egy évben hatalmas összeget, 275 millió fontot veszített, és az így megmaradt 525 millió fontos vagyonával a harmadik helyre csúszott vissza, a U2 mögé, amelynek kollektív vagyonát az idei Rich List szerzői 620 millió fontra taksálják.

Sir Elton John, a brit rock veterán buzija a zenei vagyonlista negyedik helyére jött fel a tavalyi ötödikről, vagyona 15 millió fontos gyarapodással jelenleg 375 millió font.

A leggazdagabb magyarok legfrissebb 50-es listája itt található. Az első Mészáros Lőrinc, akinek a Forbes által becsült vagyona csaknem 480 milliárd forint, ami a leggazdagabb ("ukrán") brit vagyonával nem vetekszik, de a több mint háromszorosa Sir Elton John, és csaknem négyszerese Mick Jagger vagyonának.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »