A felbomlás kísértete járja be Európát – Tusk szerint széteshet az EU

A felbomlás kísértete járja be Európát – Tusk szerint széteshet az EU

Nyitott és őszinte vitát szorgalmazott Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az unió jövőjéről, mivel szerinte jelenleg reális a szétesés lehetősége, ami ha bekövetkezik teljes mértékben az Európai Egyesült Államok koncepcióját erőltető Brüsszel hibája lesz.

Tusk az Európai Néppárt 40 éves fennállása alkalmából tartott beszédében kendőzetlen nyíltsággal szólt arról, hogy az ész nélküli brüsszeli központosítási törekvések az európai polgárok többségének akarata ellenére zajlanak, ami így csak a kontinensen terjedő euszkeptikus eszmék erősödéséhez vezet, írja az Express.

Szerinte a mostani történelmi pillanat nem megfelelő arra, hogy a tagállamok közötti szorosabb integrációt szorgalmazzák, mondta ezt a közelgő brit népszavazásra utalva, amelynek előestéjén a egyre jobb eredményekre számíthatnak a kilépést pártoló erők.

„Az azonnali és teljes integráció megszállottjaiként nem vettük észre, hogy az Európai Unió egyszerű polgárai nem osztják a mi eupozitivizmusunkat.”

– fogalmazott a lengyel politikus, majd hozzátette:

„A jövő grandiózus elképzeléseiből kiábrándulva az emberek most azt várják tőlünk, hogy a jelen valóságot kezeljük jobban, mint ahogy azt eddig tettük.”

Hírdetés

Szerinte az idealista Európa-felfogásnak már az euszkepticizmus, sőt az eupesszimizmus is reális alternatívájává vált, de azok a hangok is erősödnek, melyek megkérdőjelezik az egyesült Európa értékeit.

„A felbomlás kísértete járja be Európát, és nekem nem úgy tűnik, hogy erre a föderalizmus a legjobb válasz.”

– mondata Tusk, és felhívta a néppárti politikusok figyelmét, hogy meg kell érteniük a „történelmi pillanat szükségességeit”.

„Mondjuk ki nyíltan, vagy belátjuk, hogy Angela és Viktor elvei kompatibilisek egymással és csak közösen adhatunk teljes választ, vagy az emberek más, radikális, sőt brutális receptet fognak keresni a válság megoldására.”

– értékelte a helyzetet a lengyel politikus, utalva a német és a magyar kormányfő közötti nézetkülönbségekre.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »