A fél világot letarolta a pénzt követelő zsarolóvírus

A fél világot letarolta a pénzt követelő zsarolóvírus

Világszerte összehangolt kibertámadás-sorozatot hajtott végre a Shadow Brokers nevű hackercsoport, sajtóértesülések szerint 74 országban fertőztek meg számítógépeket az operációs rendszert leblokkoló WannaCry zsarolóvírus egy típusával.

A BBC által megszólaltatott biztonsági szakértők szerint a Wannacry egy féreg segítségével, letöltés útján települ a gépekre, a fertőzés után pedig 300 dollárt követel a felhasználótól a titkosítás (encrypt) feloldásáért – a le nem nyomozható BitCoin rendszeren keresztül.

Hírdetés

A hackerek többek között Indiában, Kínában, Oroszországban, az Egyesült Államokban és Spanyolországban akcióztak, a legnagyobb károkat azonban a brit – londoni, nottinghami, blackburni – kórházak szenvedték el, a netes hálózat lebénítása miatt több műtét is elmaradt, a nem sürgősségi esetek kezelését pedig ideiglenesen felfüggesztették.

http://mno.hu/

A Shadow Brokers volt az a csoport, ami tavaly sikeresen szivárogtatott ki és lopott el informatikai fejlesztéseket az amerikai hírszerzéstől, vagyis az NSA-tól.

A mostani támadáshoz egy olyan biztonsági rést használtak ki, amit a Microsoft már márciusban befoltozott, de sok gépen és hálózaton még nem a frissített verzió futott – ezek voltak igazán sérülékenyek a zsarolóvírus számára.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »