A Fekete-tenger a tét az amerikai hadgyakorlaton

A Fekete-tenger a tét az amerikai hadgyakorlaton

Ezekben a hetekben zajlik az amerikai haderők idei legnagyobb európai hadgyakorlata, a Saber Guardian (Szablya őre). Egyik mozzanataként magyar és szlovén katonák közreműködésével szerdán folyami átkelést mutattak be a sajtónak és magas rangú vendégeknek a Mosoni-Dunán, Győr mellett. A szövetségesek aktuális, új hidegháborús fókuszának megfelelően oroszellenes éllel megszervezett manőversorozat forgatókönyve igencsak beszédes. Eszerint két képzeletbeli skandináviai agresszor állam elfoglalja Lengyelországot és a Baltikumot, és továbbnyomulna Ukrajnán át Románia és Bulgária felé, ám ebben már megakadályozzák a Németországból Magyarországon át a Fekete-tenger felé átcsoportosított amerikai vezetésű erők. A támadók dolgát helyi illegális fegyveresek is segítik, akik a „Vörös kígyó” szervezetbe tömörülve hajtanak végre rajtaütéseket a „jók” ellen.

http://mno.hu/

A gyakorlatsorozat fő erejét az állandóan Németországban állomásozó amerikai 2. páncélos felderítő ezred Stryker járművei adják, de részt vesznek benne az év elején kilenc hónapos váltásra Európába átdobott nehéz fegyverzetű dandár katonái is, többek között lánctalpas Bradley harcjárművekkel és Abrams harckocsikkal. Míg a Strykerek a honvédség szentesi műszaki alakulata által épített hídon kelnek át a Dunán, addig az Abramsok vasúton érkeztek Hajmáskérre.

Hírdetés

http://mno.hu/

Mint arról korábban beszámoltunk, egy Bradley járművekkel felszerelt felderítő század tavasz óta folyamatosan hazánkban tartózkodik, és csak fél év elteltével, az ősszel tér vissza az Egyesült Államokba, hogy helyet adjon a váltásának. A vasút mellett számos román rendszámú tréler is hozott járműveket az országba, kedden például román páncélosokat rakodtak ki a Veszprém melletti Újmajorban. De mozgás van a levegőben is: hétfőről keddre mintegy 15 amerikai Apache harci helikopter éjszakázott a pápai repülőtéren, majd továbbrepült Romániába, ahol a Nagysink (Cincu) melletti gyakorlótér lesz az események legfőbb helyszíne.

http://mno.hu/

A Szablya őre augusztusig tart. Egy különleges műveleti (kommandós) komponense, a Fekete hattyú (Black swan) fedőnéven folyik, része az idei legfőbb magyar nemzeti hadgyakorlat, a Bátor harcos (Brave warrior) is, illetve Gyors válasz (Swift response) néven több ejtőernyős deszantakció. Ez utóbbi során Pápáról induló amerikai C–130 és C–17 szállítógépekről ledobott katonák Romániában és Bulgáriában foglalnak el, illetve vissza fontos objektumokat az ellenségtől.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2017.07.06.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »