A fekete márciusra emlékeznek Marosvásárhelyen és Brüsszelben

A köztudatba marosvásárhelyi fekete márciusként beivódott 1990-es véres román-magyar összecsapásra emlékeznek a következő napokban Marosvásárhelyen és Brüsszelben.

A történelmi események 33. évfordulójának alkalmából szombaton Marosvásárhelyen dokumentumfilm-vetítést és kerekasztal-beszélgetést tartanak – közölték az MTI-vel a szervezők.
   
A Bernády-házban tartandó rendezvényen levetítik Miholcsa Gyula egyórás dokumentumfilmjét, melyet a filmes az 1990. márciusi eseményeken készült többórányi archív felvételből állított össze, és először láthatja a közönség.
   
A filmbemutató után Vincze Loránt európai parlamenti képviselő, Novák Csaba Zoltán, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet vezetője, Káli Király István író és Borbély László, a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány elnöke beszélget a fekete március tanulságairól.
   
A közleményben emlékeztetnek, hogy az alig pár hónappal a romániai forradalom után, 1990. március 19-20-án végrehajtott pogromkísérlet a romániai és a külföldi közvéleményt is megdöbbentette. Az ezt követő időszakban Marosvásárhely és Erdély társadalma „két történelmi valóság között” találta magát: az etnikai atrocitás emléke és a román többséggel való együttélés kihívásai között – mutattak rá a megemlékezés szervezői.
   
„Ez volt az a pillanat, amikor a romániai magyarság elitje megerősödött abban az elhatározásában, hogy kisebbségi jogok csak demokratikus eszközökkel vívhatók ki, részt vállalva a romániai közéletben” – áll a közleményben.
   

Hírdetés

A rendezvényt a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány, az RMDSZ Maros megyei szervezete és Vincze Loránt európai parlamenti képviselő irodája szervezi.
   
A megemlékezés hétfőn Brüsszelben folytatódik, partnerségben a helyi Liszt Intézettel, melyben 1990. Fekete Március – Tanulságok 33 évvel a marosvásárhelyi események után címmel korabeli fotókiállítást láthat a közönség.
   
A brüsszeli rendezvényen szintén levetítik Miholcsa Gyula filmjét, majd történészek és közéleti személyiségek elemzik a 33. évvel ezelőtti történéseket.
   
1990. március 19-én husángokkal és fejszékkel felfegyverkezett román falusi férfiakat szállítottak Marosvásárhelyre, hogy „védjék meg” a várost a magyaroktól. Az erőszakosan fellépő, sok esetben ittas férfiak feldúlták a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) székházát, és súlyosan bántalmazták Sütő András írót.
   
A magyarellenes pogromkísérlet másnap is folytatódott, ekkor azonban magyar ellentüntetés is szerveződött. A magyar tüntetők a segítségükre érkező cigányokkal kikergették Marosvásárhely főteréről a husángos román parasztokat és a velük szimpatizáló marosvásárhelyi román tüntetőket.
   
Az összetűzéseknek öt halottja (három magyar és két román) és 278 sebesültje volt.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »