A Fehér Ház szerint Észak-Korea legkevesebb háromezer katonát küldött Putyinnak

A Fehér Ház szerint Észak-Korea legkevesebb háromezer katonát küldött Putyinnak

Megerősítette szerdán a washingtoni Fehér Ház egy tisztségviselője, hogy értesüléseik szerint október elején észak-koreai katonák érkeztek Oroszország keleti részébe.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Phenjan legkevesebb 3 ezer katonát küldhetett Oroszországba az október eleje és közepe közötti időszakban, de Washington azt egyelőre nem tudja, hogy milyen küldetéssel.

"Értesüléseink szerint ezek a katonák hajón érkeztek az észak-koreai Vonszanból a délkelet-oroszországi Vlagyivosztokba, majd onnan több különböző kelet-oroszországi katonai létesítménybe utaztak tovább, és jelenleg is folyik a kiképzésük" – mondta el Kirby. Hozzátette, azt egyelőre nem tudják biztosan, hogy az észak-koreai katonák részt vesznek-e majd a harcokban Ukrajna ellen, de ezt "mindenképp különösen aggasztó eshetőségnek" tartják.

Hírdetés

Nem sokkal korábban Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter Rómában újságírók előtt azt mondta, az Egyesült Államoknak bizonyítékai vannak arra, hogy Phenjan katonákat küldött Oroszországba.

A miniszter hangsúlyozta, még vizsgálják, hogy mi lehet a küldetésük ezeknek az észak-koreai katonáknak. "Ha hadviselő félként lesznek jelen, ha részt akarnak vállalni a háborúban Oroszország oldalán, az nagyon-nagyon komoly ügy" – szögezte le, megjegyezve, hogy ebben az esetben ez a fejlemény nemcsak Európára, de az indiai-csendes-óceáni térségre is hatással lesz.

A dél-koreai hírszerzés múlt pénteken közölte, hogy az észak-koreai katonák vezénylése már meg is kezdődött, a csapatok egy része már Oroszországban van. Észak-Korea tagadta hétfőn, hogy katonákat küldene Oroszországnak az ukrajnai háborúban való részvételre, sőt Phenjan egyik képviselője az ENSZ-ben "alaptalan pletykának" nevezte Szöul állítását.

(MTI)

Korábban írtuk: Felvételek szerint megérkeztek az észak-koreai katonák Oroszországba


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »