A falu, ahol lecsaptak a „magyar terroristára”

A falu, ahol lecsaptak a „magyar terroristára”

Karmacs békés, szép környezetű nyugodt falu Hévíz és Keszthely környékén. Szerdán soha nem látott hatósági járművek zárták le a falu útjait, s egy erdő szélén található családi házban őrizetbe vették a Teréz körúti robbantás feltételezett elkövetőjét. Ifjabb P. István már tizenhárom éve elköltözött innét, itt élő édesapját havi rendszerességgel látogatta.

Karmacson, a Veszprém megyei hétszáz lelkes faluban általános megdöbbenéssel fogadták azt az emberek, hogy tegnap a TEK különítménye egy falu szélén álló házban vette őrizetbe a Teréz körúti robbantás gyanúsítottját. Mára megelevenedett a falu központja, a kocsmát ellepték az újságírók. A tulajdonos és felesége Hévízről jár be, hogy az italkimérést üzemeltesse. Kemenczi Nándorné csütörtök reggel a szokásosnál több kávét főzött le, számítván arra, hogy a szokásosnál több vendége lesz.

– Szerda délután különös konvoj jelent meg a falu főutcáján. Három hatalmas TEK-es jármű, és mintegy harminc zöldre festett személyautó. A falu szélén álló házban csaptak le P. Lászlóra. Mi nem ismertük a fiatalembert, soha nem tartózkodott itt. Tizennyolc éves korában elköltözött a faluból, s azóta havonta egy alkalommal látogatta meg az édesapját, akit nagyon normális embernek ismerünk, 2010-től nyolc hónapon át településünk polgármestere volt.

Kérek egy feketét, amelynek árát az asszony gondosan bepötyögi a pénztárgépbe. Mint mondja azért, mert a legrafináltabb módon ellenőrzi őket az adóhatóság: legutóbb fáradt bakancsos turistaként próbálkoztak náluk, így az is elképzelhető, hogy a sajtódömpinget is kihasználják majd a blokkmustrájukhoz. Persze az ellenőrök náluk eddig nem jártak szerencsével. A Keszthely és Hévíz szomszédságában található faluban a hazai vendégek mellett meghatározó a lengyel, cseh és orosz turistaforgalom.

 aaa Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet  

Egy nyugdíjas rendőrtiszt, aki a megyei rendőr-főkapitányságon volt bűnügyi nyomozó Zalaegerszegen, az egyik szomszédos településen élve a karmacsi boltokba jár vásárolni, s ebben az italkimérésben fogyasztja a feketéjét, a következőket mondja:

– Teljes szívvel örülök annak, hogy meglett a feltételezett robbantó. Gazemberséget követett el! Az elfogásának az előkészítése profi munka, „jó fedősztori” volt. Állítólag a fiú anyját egy közúti ellenőrzésen megszondáztatták, így szereztek DNS-mintát. És mivel hatalmas erővel vonultak ide, igencsak megalapozott lehet a gyanú.

– A fiú itt élő apját ismeri?

– Hogyne! Makacs típusú ember. Sok ellenséget szerzett magának emiatt. Aztán miatta feloszlatta magát a képviselő-testület, s már nem jelöltette magát. Budapest mellől költöztek egykor ide. Pedagógus volt. Megnyerte magának a választókat, de nem tudott együtt dolgozni senkivel sem. És mindenben hirtelen döntött. Akkor is, amikor a kisebbség hangosan mulatozott. Nem a rendőrséget hívta ki rájuk, hanem maga ment oda, hogy csitítsa a bálozókat. Meg is ráncigálták a kocsijánál, s belelökték az árokba, de úgy, hogy megsérült a lába. „Közfeladatot ellátó ember sérelmére elkövetett bűncselekmény miatt” sokáig nyomozott a rendőrség.

Hírdetés

Idősebb P. László házához egy erdőben kanyargó úton jutunk el. Egy elágazásnál sebtében rakhattak ki egy „magánterület” táblát. Az eső már áztatja, jó hogy egy irattartó fóliával bevonták. Az „ü” betűre később rakták ki az ékezetet, ahogy a nejlonon elhúzom az ujjamat, szétmállik a festék.

 P. László háza Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet  

Kelemen István, a falu polgármestere lassan tér magához. Egymásnak adják nála a kilincset az újságírók, televíziós stábok. Sokáig azt hitte, hogy a fejlesztéseik révén kerülnek a hírekbe, de tegnap este óta tudja, hogy nem.

– Szerdán megjelentek olyan járművek a faluban, harci járművek, katonai csapatszállítók, amelyek nem szokványosak a közutakon. Megrökönyödve figyeltük a terrorelhárítók bevonulását, s azt, hogy hermetikusan körbezárják a települést. Összefutott a falu apraja-nagyja.

A polgármester tanúja volt a házkutatásnak. Onnantól kikapcsolta a mobiltelefonját. Amikor bekapcsolta, már a faluban élőktől megszámlálhatatlan üzenetet kapott.

– A történtek miatt nem tartunk falugyűlést, de ha eláll az eső, kimegyek az utcára, tájékoztatni fogom a járókelőket.

 Kelemen István, a falu polgármestere  Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet  

A polgármester cáfolta azt a hírt, amely szerint Karmacson már korábban volt egy „kísérleti robbantás”. Legalábbis hozzá ilyen jelzés nem érkezett. Egy gazda vadriasztó gázágyúja időnként robbanásszerű hangokat produkált a faluban, csupán ez borzolta a kedélyeket. Mivel ifjabb P. László már tizenvalahány éve elköltözött Budapestre, nem volt a faluközösség tagja, alig ismeri itt őt bárki.

P. Lászlóék egykor Budapest mellől költöztek ide. Megtetszett nekik a környék, ahol sok német és holland vásárolt már ingatlant magának. A férfi házak adásvételével foglalkozik, mérgesen zavarta el a portájára merészkedő újságírókat.

Karmacson, az Árpád úton valaki egy óriási szürke kutyaszobrot állított a portája elé. Angliából járnak ide pihenni a tulajdonosok. Úgy gondolták, hogy a kutya és az alumínium megvédi őket bajtól.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »