A FÁK vezetői a biztonságról és a gazdasági együttműködésről tárgyalnak

A FÁK vezetői a biztonságról és a gazdasági együttműködésről tárgyalnak

2022. 10. 16.

Kibővített tárgyalásokat kezdtek a biztonságról, a gazdasági együttműködésről és az integrációról a szovjet utódállamok többségét tömörítő Független Államok Közösségének (FÁK) államfői a kazahsztáni Asztanában pénteken tartott csúcstalálkozójuk keretében.

Előzőleg a FÁK vezetői szűk körben egyeztettek Vlagyimir Putyin részvételével. Az orosz elnök szerint a megbeszélések középpontjában a FÁK-on belüli kereskedelmi és befektetési partnerség továbbfejlesztése, valamint a FÁK-tagállamok gazdaságának szilárdsága áll.

Az orosz elnök felszólalásában kitért az örmény-azeri konfliktus kérdésére. Mint mondta, meglepődve olvasta a francia elnök előző napi nyilatkozatát, amely szerint “Moszkva a Dél-Kaukázus destabilizációjára használja a konfliktust”. Emmanuel Macron az azeri és az örmény vezető október 6-i prágai megbeszéléséről szólva tette ezt a kijelentést.

Hírdetés

A szemben álló felek a Macron kezdeményezésére életre hívott Európai Politikai Közösség első találkozója keretében tárgyaltak egymással Prágában. Putyin kijelentette: “helytelen és elfogadhatatlan” Macron nyilatkozata. Az orosz elnök szerint Macron nem érti az Örményország és Azerbajdzsán közötti hegyi-karabahi konfliktus folyamatát. Hozzátette: lesz rá lehetőség, hogy a kérdésről személyesen tárgyaljon vele. Hangsúlyozta, hogy Oroszország mindig őszintén igyekezett megoldani minden konfliktust, beleértve a Karabahhoz kapcsolódó és a Karabah körüli kérdéseket.

Általában a FÁK-térség konfliktusairól szólva Putyin megjegyezte, hogy Moszkva üdvözli bárki közvetítői erőfeszítéseit, de csak akkor, ha azok a helyzet megnyugtatását szolgálják, javára vannak a konfliktus minden résztvevőjének. Hozzátette: “Ez vonatkozik a partnereinkre is, bárhonnan is érkeznek – az Egyesült Államokból vagy Európából”.

Putyin meghívta Oroszországba Ilham Aliyev azeri és Nikol Pasinján örmény elnököt, és emlékeztetett arra, hogy többször is tárgyalt velük háromoldalú megbeszélések keretében.

MTI

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »