A Facebook keményen megdolgozik azért, hogy függőséget alakítson ki – kísérleti patkányok vagyunk egy óriási labirintusban

A Facebook keményen megdolgozik azért, hogy függőséget alakítson ki – kísérleti patkányok vagyunk egy óriási labirintusban

Egyre gyakoribb, hogy valaki nem tud Facebook nélkül élni: a közösségi hálózatok súlyos függőséget alakítanak ki.

Aki rászokik a Facebookra, könnyen elveszti a mértéket. Nem véletlenül: a Facebook keményen megdolgozik azért, hogy függőséget alakítson ki.

A Cornell Information Science nemrég kiadott tanulmánya a Facebooktól való szabadulási kísérletek buktatóit vizsgálta. A kutatók megállapították, hogy a leszokás azért nehéz, mert a Facebook-használat sokaknál szenvedélybetegség.

A függőséget több tényező váltja ki. Az első a hálózathatás: mindenki ott van, mi sem maradhatunk ki. Aztán jönnek a Facebook ravasz kis pszichológia trükkjei: például az apró piros számok az értesítések sávjában, amelyek kattintásra ingerelnek, vagy az ismerősök és a követők száma, ami fontosságunkat mutatja. A legfőbb eszköz azonban az algoritmusos szűrés. A Facebook folyamatosan változtatja az információáramlást szabályozó algoritmust, és figyeli a hatást. Valamennyien kísérleti patkányok vagyunk egy óriási labirintusban.

Hírdetés


Ne vegyük félvállról a Facebook-függést! Szenvedélybetegség, ami rongálja a pszichét

Mi a megoldás? Szakértők szerint az önkorlátozás. Naponta csak egyszer látogassuk meg a helyet. Tervezzük meg a látogatás időpontját. És szigorúan korlátozzuk az ott töltött időt.

(Computerworld)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »