A Facebook idegesítő polkorrektsége átcsapott nemzeti-konzervatív-ellenes boszorkányüldözésbe

A Facebook idegesítő polkorrektsége átcsapott nemzeti-konzervatív-ellenes boszorkányüldözésbe

A Facebook idegesítő polkorrektsége átcsapott nemzeti-konzervatív ellenes boszorkányüldözésbe. Magyarországon több „kormánypártinak” nevezett jobboldali portál hirdetéseit tiltotta le permanens módon a Facebook az elmúlt hónapokban, a jelenség pedig kezd megjelenni Szlovákiában is. Mindezt a Körkép szerkesztői is már többször megtapasztalták.

Kezdjük az elején. A Körkép.sk-nak e sorok írásakor 20 761 követője van – ezúton is köszönjük minden olvasónknak a belénk és munkánkba fektetett bizalmat. Ők azok, akik azért kattintanak a Körkép Facebook-oldalán a Követés ikonra, hogy minden egyes általunk posztolt cikkről értesüljenek és azok megjelenjenek a hírfolyamukban. Hát, a Facebooknál ez nem így működik.

Alapesetben egy átlagos cikket (hirdetés nélkül) a Facebook követőink 2-3 százalékához juttat el. Ha azt akarjuk, hogy többen olvassák cikkeinket, a Facebook hirdetési díjat követel – vagyis

sarcot szed tőlünk az olvasók után, akik egyébként elvárják a Facebooktól, hogy megjelenítse az általuk követett oldalak cikkét.

Ez az önmagában is vérlázító üzleti modell nem túl igazságos, de még nem cenzúra. Legalábbis a közelmúltig nem az volt.

Az Európai Parlamenti választások előtt a Facebook új hirdetési szabályokat vezetett be, amelyeket a jelek szerint bizonyos esetekben ránk is kiterjeszt. A politikai témáknál többször azt várta tőlünk, hogy tüntessük fel, melyik párt vagy szervezet fizette a hirdetést, ami még nem lenne probléma, az azonban már elég érdekes, hogy nem automatizált szűrők, hanem személyek bírálják el, hogy egy-egy hirdetés megjelenhet-e vagy sem.

Mi több, jogukban áll teljesen szubjektív módon megtagadni a hirdetés elfogadását. Legutóbb a “85 ezer eltűnt (elitből kiábrándult) magyar választóról” szóló cikkünk került elutasításra. Mikor érdeklődtünk a Facebooknál, hogy mégis mi miatt, azt a homályos választ kaptuk, hogy a “tartalom tiltott”, a hirdetés megtagadása „jogukban áll”, változtassunk a poszton. Ezt mi úgy értelmeztük, hogy a Bugár Bélát és Menyhárt Józsefet ábrázoló nyitóképünket cseréljük le, a két párt nevét és a „szavazó” kifejezést pedig vegyük ki a címből. Mert ennyire szabad  a véleménynyilvánítás a liberális közösségi portálon.

Az MKP-Most-Híd hosszú vesszőfutása: Hová tűnt 85 ezer választó?

Hírdetés

Nem a levegőbe beszélünk. Megnéztük, a politikai hirdetéseknél a Facebook milyen feltételeket szab, és kiderült, hogy a liberális értékrendek esetén jóval szabadabbak a feltételek . Példaként azt írják, hogy egy „Kormányzásunk középpontjában a szívélyesség eszméjének kell állnia.” mondatot tartalmazó poszthoz nem kell engedélyezés, de a „Hazafiasság most fontosabb, mint valaha” bejegyzéshez, ahhoz kell.

A Körkép nyilván nem kormányzásra készül. Csakhogy a mi tapasztalatunk szerint a Facebook a hirdetési kérelmeket nem a hirdető alapján ítéli meg, hanem a tartalom alapján. Vagyis, úgy kezelt bennünket, mintha politikai párt lennénk, hogy szigorított hirdetési feltételekbe kényszerítsen bele.

Értsd, módszeresen kiirtaná a figyelemfelkeltő, szókimondóbb, lényeget megragadó írásokat a hírfolyamokból. Az pedig, hogy emberek bírálják el a hirdetéseket, lehetővé teszi, hogy politikai irányultság alapján tegyék meg ezt.

Mi ez, ha nem cenzúra?! Épp akkor, amikor gigászi összecsapás készülődik a ballibsik és a konzervatív szlovák pártok között, miközben az MKP és a Most-Híd „politikailag korrekt” összeborulást tervez a színfalak mögött?

A Körkép.sk eddig sem költött túl sokat Facebook-hirdetésre (szerény anyagi körülmények között működünk). Mi a minőségi tartalomra és olvasóink megbecsülésére építettük a fel portál működését. Olvasóink pedig az olvasottsági mutatók alapján díjazzák is ezt. De a kettős mérce alkalmazását és a piaci fölénnyel való tisztességtelen visszaélést nem hagyhatjuk szó nélkül.

A Körkép mögött nem áll sem politikai, sem gazdaság csoport. Az elmúlt években (működési költségeink bizonyos hányadáig) Magyarország kormánya és az olvasók támogatták portálunk működését. A jelek szerint azonban a felvidéki politikai elit körében egyeseknek igencsak szúrta a szemét, hogy nem csak a jót láttuk meg munkájukban, hanem mertük a rosszat is, ezért áldozatos aknamunkájuknak köszönhetően Magyarország kormányától kapott támogatásra a továbbiakban – legalábbis reményeink szerint csak egy időre – nem számíthatunk.

Egyedül olvasóinkra, az igazság és a józan ész melletti elhivatottságunkra, a felvidéki magyar jövőbe vetett bizalmunkra hagyatkozhatunk, immáron minden szempontból szabad, nemzeti-konzervatív hírportálként.

A Facebook cenzúrája miatt arra kérjük olvasóinkat, hogy ne hagyatkozzanak kizárólag a hírfolyamukra, hanem bátran keressék fel a Körkép.sk weboldalát vagy Facebook-oldalát, és közvetlenül ott tájékozódjanak a napi hírekről. Amennyiben pedig lehetőségeik engedik, segítsék munkánkat anyagi támogatás formájában (ennek módjáról itt tudhat meg többet).

Komjáthy Lóránt


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »