A Drávát is „leeresztik” a horvátok, hogy segítsék a migránsok átjutását?

A horvát–magyar határzár után Zágráb a Dráva vízszintjének csökkentésével segítheti a migránsok átjutását Magyarországra. A Hír Televíziónak nyilatkozó szakember szerint erre megvan a technikai lehetőség. A magyar–horvát határvonalon a gyors telepítésű drótakadály már áll, készül a 3 méteres kerítés is. A tranzitzónát Letenyén alakítják ki.

Folyamatosan újabb migránsokat szállító buszok érkeznek a beremendi határátkelőhöz. A csomagok és a ruházat átvizsgálása után a magyar hatóságok – ahogy eddig is – vonattal szállítják a menekülteket az osztrák határhoz. Tömegesen érkeznek a menekültek Zákánynál is. A somogyi településről őket is vonattal szállítják tovább az osztrák határon fekvő Szentgotthárdra.

„Sajnos nem kevesebben lettek az illegális bevándorlók, ha nem egyre többen jönnek, hiába romlik az időjárás, és hát egyre nehezebb kezelni a helyzetet” – nyilatkozta Jankó Szabolcs, Zákány polgármestere.

A térség országgyűlési képviselője abban bízik, hogy a 3 méteres kerítés – úgy ahogyan a magyar–szerb határon is – visszafogja majd a migránsáradatot.

„Itt napi 3-4 ezer ember jön át, teljesen természetes, hogy megvédjük a somogyiak nyugalmát. A hármas védelem a szerb határon 3 százalékára csökkentette le az illegális migránsoknak a számát. Azzal számolunk, hogy itt, Somogyország határán is ily mértékben csökkenti le, tehát néhány százra redukálódik le azon migránsoknak a száma, akikkel nekünk foglalkozunk kell” – fogalmazott Gelencsér Attila.

Hírdetés

A horvát határvonalon is lesz tranzitzóna, a Zala megyei kormánymegbízott bejelentése szerint Letenyén. Az érkező migránsokat a zöldhatár lezárása után az oda kihelyezett konténereknél regisztrálják majd.

A drótakadály már áll a horvát–magyar határvonalon, a kerítés is pár napon belül elkészülhet. A határzár bevezetésének időpontjáról azonban még nincs döntés. Egyes hírek szerint azonban Zágráb ennek elrendelésére is készül: állítólag a Dráva vízszintjének csökkentésével segítenék a migránsok Magyarországra jutását. Szakemberek szerint erre meg is van a technikai lehetőségük.

„A magyar határ fölötti szakaszon 12 erőmű üzemel, a határhoz legközelebbi a legnagyobb térfogatú, a legnagyobb hatása van a vízjárásra, ez napi vízszintingadozásban olyan egy métert jelent a fölső szakaszon” –  mondta el Márk László, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

A horvát belügyminisztérium adatai szerint egyébként szeptember 16-a, azaz a magyar–szerb határ lezárása óta péntek délig csaknem 59 ezer menekült érkezett Horvátországba.

Bejelentkezés 17 órakor a zákányi pályaudvarról:

Korábbi tudósításaink a horvát határról >>>


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »