A DK visszavonja az olimpia elleni kínos aláírásgyűjtését

A Demokratikus Koalíció (DK) visszavonja a 2024-es budapesti olimpia ellen egy nappal ezelőtt indított online aláírásgyűjtését.

Az ellenzéki párt szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében az áll: az aláírásgyűjtés célja az volt, hogy a vidéki lakosság figyelmét is felhívják az olimpia kockázataira. Azonban – közölték – szerdán több olyan visszajelzést kaptak, amely szerint akciójuk „félreértésekre adhat okot, összekeverhető a civilek kezdeményezésével”, ezért azt visszavonják.

—————————

Gyurcsány Ferenc pártja alaposan beleköpött a budapesti olimpiáról népszavazást kezdeményező, és ehhez aláírást gyűjtő Momentum Mozgalom levesébe. A Demokratikus Koalíció ugyanis indított egy internetes aláírásgyűjtést azzal a kérdéssel, hogy Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?

A gond csak az, hogy ennek az égvilágon semmi értelme nincs azon kívül, hogy az aláírók felhatalmazást adnak a DK-nak, hogy a megadott személyes adataikat nyilvántartásba vegyék, népszavazás pláne nem lesz belőle, akik viszont „aláírnak” az interneten, azt hihetik, hogy más dolguk már nincs a népszavazás kiírása érdekében. Arra csak később, már a kritikák hatására kérte meg a DK a követőit, hogy akinek van budapesti lakcíme, az a Momentum aláírásgyűjtő íveit is írja alá az utcán.

Miután felmerült, hogy a párt a saját pecsenyéjét sütögeti a népszavazási kezdeményezés rovására, a DK közleményt adott ki.

Hírdetés

Ebben az áll: A mai napon a médiában több olyan visszajelzést kaptunk, hogy akciónk félreértésekre adhat okot, összekeverhető a civilek kezdeményezésével.

Hozzáteszik: az akciójuk célja az volt, hogy a vidéki lakosság figyelmét is felhívják az olimpia kockázataira, ők ugyanis, mivel budapesti népszavazásról van szó, nem írhatják alá a népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő íveit, miközben az ő adóforintjaikat is felhasználnák.

A Momentum egyébként azért kezdeményezett fővárosi népszavazást, mert korábban Erdélyi Katalin újságíró országos népszavazásra vonatkozó kezdeményezését a Kúria elutasította.

A DK most azt közölte: a párt „ezúttal sem önmagát, hanem az ügyet tartja elsődlegesnek”, ezért a mai nappal visszavonja saját akcióját.

Egyben arra kérték budapesti szimpatizánsaikat, hogy írják alá a civil kezdeményezést.

A Fővárosi Közgyűlésben egyébként szerdán szavaztak arról, hogy visszavonja-e a főváros az olimpiai pályázatot. Erre más ellenzéki politikusok mellett a DK-s Hajdu László is nemmel voksolt, majd kiadott egy közleményt, amelyben az áll: „az egyik, helyszínen kiosztott módosító indítványra tévedésből szavaztam nemmel”.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »