A diszkriminációellenes tanács megbírságolta a Pride Romania Egyesületet egy színházi elõadás miatt

A diszkriminációellenes tanács megbírságolta a Pride Romania Egyesületet egy színházi elõadás miatt

Az OrszĂĄgos DiszkriminĂĄciĂłellenes TanĂĄcs (CNCD) 2000 lejre bĂźntette a Pride Romania EgyesĂźletet egy jĂşniusi szĂ­nhĂĄzi előadĂĄs miatt, amellyel – a CNCD szerint – gĂşnyt Ĺąztek az ortodox vallĂĄsbĂłl.

Az előadást hatalmas felháborodás övezte az ortodox egyház részéről, ugyanis az egyik jelenetben félig meztelenül félig papi viseletben lévő férfiak és nők a térdükre fektetett ikonon hagymát szeleteltek.

FotĂł: Cluj PrideFotĂł: Cluj Pride

Hírdetés

A szervezők elmondĂĄsa szerint az előadĂĄssal nem szerettek volna senki megsĂŠrteni, ĂŠs az előadĂĄs csupĂĄn ironikusan viszonyul a „szĂŠlsősĂŠges” ĂŠs „hamis” vallĂĄsossĂĄghoz. Az ortodox egyhĂĄz ugyanakkor azzal vĂĄdolta a szervezőket, hogy az előadĂĄssal a „homoszexuĂĄlis propagandĂĄt” terjesztik.

A Pride RomĂĄnia EgyesĂźlet sajtĂłkĂśzlemĂŠnyĂŠben kĂśzĂślte, hogy az Én vagyok!És? cĂ­mĹą előadĂĄst mĂĄr tĂśbb alkalommal is jĂĄtszottĂĄk az orszĂĄgban, tĂśbb szĂ­nhĂĄzban, ĂĄllami- ĂŠs magĂĄnintĂŠzmĂŠnyben egyarĂĄnt, ĂŠs egyik alkalom sem vĂĄltott ki heves reakciĂłkat, csupĂĄn a kolozsvĂĄri előadĂĄs, ĂŠs az is nagy valĂłszĂ­nĹąsĂŠggel azĂŠrt, mert egy szexuĂĄlis kisebbsĂŠg rendezvĂŠnyĂŠn – a BĂźszkesĂŠg hete rendezvĂŠnysorozatĂĄnak első napjĂĄn – vittĂŠk azt szĂ­npadra. (hĂ­rszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »