A “demokratikus magyar” rendőrség és a tibeti zászló – A rendőrlányok viszont “értik” a dolgukat

A “demokratikus magyar” rendőrség és a tibeti zászló – A rendőrlányok viszont “értik” a dolgukat

“Éljen Kína, vesszen Tibet !” – ennyit tud a magyar rendőrség ?

A Fővárosi Törvényszék 2014. október 2-án, Mahatma Gandhi születésnapján (www.tibet.hu/tibetpress/oszentsege-a-da­lai-lama-a-tiszteletadas-legjobb-modja-g­andhi-fele-az-ha-kovetjuk-az-elveit) kezdte meg három tibeti aktivista elleni rendőri jogsértések miatti személyiségi per tárgyalását. A tárgyalás összefoglalóját Almási Lajos készítette, felhasználva a nemrég közzétett IV/878/2013 sz. AB határozat alapján a rendőri jogsértésekről helyszínen készített felvételeket. Folytatás januárban, várhatóan ítélet. Mi történt ?

2012. április 30-a és május 1-eje között hazánkba látogatott a kínai miniszterelnök-helyettes. Hendrei Tibor, a Tibetet Segítő Társaság (www.tibet.hu) elnöke és két már évek óta itt élő, szülőföldjéről kínaiak által elűzött tibeti, Tsewang Thinley és Dorje Karma egyetemi tanár úgy gondolták, hogy a zászlólengetés joga őket is megilleti a kínai delegáció konvojával érintett útvonal közelében nemcsak az itt élő kínai közösség tagjait. Természetesen a megszállt Tibet zászlaját szerették volna lengetni és a Szabad Tibet jelszót hangoztatni a vélemény-nyilvánítás mindenkit megillető szabadságával élve. A magyar rendőrség másként gondolta.

Ajándékkal kedveskedtek a nagy kínai vezetőnek: amíg a kínai zászlót lobogtató nagyszámú kínai akadálytalanul éltethette, addig a rendőrség törvénytelen, diszkriminatív és meglehetősen pimasz módon akadályozta meg azt, hogy látnia kelljen a kínai vezetőnek a budapesti városi fuvarjai során az önrendelkezési jogától megfosztott, gyarmatosított Tibet napsugaras zászlaját.

A rend buzgó őrei nem adtak esélyt egyik aktivistának sem arra, hogy kibontsák a náluk levő zászlót a Kálvin térnél és másnap Budán a Sándor palotánál. Éppen a konvoj érkezésekor agresszíven közrefogták a Tibetet erőszakmentesen és jogszerűen éltetni kívánókat, fokozott közbiztonsági ellenőrzésre hivatkozva igazoltatták őket, a zászlókat kivették kezükből, illetve megtiltották, megakadályozták azok felmutatását, videókamerázásukat akadályozni próbálták. Záróakkordként pedig amikor már a kínai vezérhelyettes már rég elhaladt a budai Várban a Tárnok utca közepén pisztollyal az oldalán két civil ruhás rendőr amazon próbálta megakadályozni továbbhaladásukat, illetve elvenni tőlük a tibeti zászlót. Nekik estek és szánalmas erőlködéssel próbálták a várbeli turisták megrökönyödésére kitépni kezükből a zászlókat. Mindezt a jogsértések miatt kiakadt Dorje Karma egyetemi tanár idegileg nem bírta: erőszakmentes tiltakozásként lefeküdt az úttestre a busz elé. Emiatt megbilincselték, előállították és 8 órára fogdába vetették. Az akciósorozat kapcsán a Független Rendészeti Panasztestület súlyos alapjogi jogsértést állapított meg.

Mindez nem először történt így a Tibet melletti hazai akciók során: egy 2008-ban elkövetett rendőri hasonló jellegű jogsértéssorozat miatt három éve fejenként 600 ezer forint kártérítést fizetett a rendőrség a szintén Kína ellen tiltakozó hat aktivistának peren kívüli egyezség keretében.

Hírdetés

Idén februárban pedig a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítélettel kötelezte a BRFK-t fejenként félmillió forint és kamatai összegű kártérítésre, amiért a rendőrség a mostani ügyben is sértett tibetiek egyenlő bánásmódhoz való jogát is megsértette azzal, hogy politikai vélemény-nyilvánításuk miatt intézkedtek velük szemben zaklató, alapjogaikat akadályozó jelleggel, míg a helyszínen hatalmas zászlókat lobogtató kínai tüntetőket nem igazoltatták és hagyták, hogy a tibetieket szabad mozgásban akadályozzák, őket eltakarják. (http://www.gaudinagytamas.hu/magyar_r…)

Mindezek ellenére úgy tűnik a rendőrség nem tanult semmiből, ismétli a jogsértéseket (a szintén kínaiak által megszállt és elnyomott, velünk rokon ujgurok egyik vezetőjét tavaly törvénysértő módon tiltották ki hazánkból, http://www.gaudinagytamas.hu/visszat%…) és elzárkózik az egyezség elől.

Qui prodest ? Az üzlet mindenek felett ? Vélemény-nyilvánítási szabadság ? A sorsukban elcsatolt magyar testvéreinkhez hasonló élethelyzetű, önrendelkezési jogukért küzdő tibetiek ennyit érnek ? Ők és a magyarság is többet érdemel !

Budapest, 2014. október 3.

Dr. Gaudi-Nagy Tamás nemzeti jogvédő,
a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője
www.gaudinagytamas.hu

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »