A Décroissance (nemnövekedés) mozgalom: megoldás Földünk megmentésére, 1. rész

2008-ban az első nemnövekedés konferencia egyik fontos megállapítása az volt, hogy a világgazdaság túl lépte az ökológiai fenntarthatóság küszöbét. Ezt a kijelentést röviden a következő 2 diagrammnal tudjuk szemléltetni:

Az első a pénzbetétek 3%-os ill. 6%-os kamatos-kamatokkal való növekedése 50 év alatt . A 6%-os kamatnál láthatjuk, hogy az 50. év közelében milyen exponenciális növekedést ért el az eredetileg betett 10’000.- euro, kb. 18-szoros növekedést.

Tudjuk viszont, hogy az elszegényedett, kifosztott államok államkötvényeket bocsátanak ki, melyeket a börzén hatalmas kamatlábakkal kínálnak megvételre és vásárolnak fel a befektetők. A kérdés az, hogy meddig tartható ez a folyamat, hogy a szegény országok alacsony, de Afrikához képest mégis magas életszínvonalát magas kamatlábú kölcsönökkel fenntarthassuk? Ezt mutatja be a következő diagramm:

A pénz és a kamatok létrejötte; Geldmenge = pénzmennyiség; Schulden = tartozások; Schulden + Zinsschulden = Tartozások és kamattartozások ; Exponenciális függvény: Az összeomlás elő van programozva!

Ez a diagramm mégiscsak “megnyugtató”, hisz azt sugallja, hogy az összeomlás után a nulla tengelyen landolunk. Ez viszont egyáltalán nem várható!!! Az összeomlás katasztrófa lesz, mely apokaliptikus méreteket ölthet. Mint tudjuk azokat az országokat, melyek a bedőlés (chrash) előtt állnak Disznóknak (= PIGS) nevezik, vagyis Portugália, Itália, Görögország, Spanyolország. Görögország lesz az első dominókocka, amely bedönti a PIGS többi tagját, és esetleg az egész Euró-Zónát?

Az érdeklődőknek javasolom olvasásra Serge Latouche francia professzor magyarul is megjelent könyvét, ill. az általa képviselt egész “décroissance” (nem-növekedés) irányzatot tanulmányozni. Franciaországban a Décroissance mozgalommá növekedett: az emberiség előtt álló kötelező korszakváltásról elmélkednek!

Prof. Latouche: A décroissance (nemnövekedés) mozgalom vezéregyénisége

Több magyar mozgalom, különböző szervezetek, és pártok is, új utakat keresnek és sokan úgy vélik, hogy a Nemnövekedő Társadalmi rendszer, vagy Ökoszocializmus (ahogy Latouche nevezi), kiutat mutat az állandósuló válságból. Az innovációt, alapkutatást azért nem javasolom feladni (ezt Latouche erőteljesen fékezni szeretné), mert a cél, amely felé fejlődünk nem egyéb, mint az, hogy az emberiség, egy optimális létszámra redukálva, ne kelljen csak minimális fizikai munkát végezzen. A munka nehezét elvégzik majd a robotok. Nekünk az emberi kapcsolatok ápolására kell majd koncentrálnunk:

-tölts több időt a gyerekeiddel, a nagyanyáddal, családoddal, barátaiddal, és

-végezz önkéntes társadalmi munkát, stb.

és az emberi munka fog, kb. 90%-ban, a szolgáltatásokra redukálódni.

Az, hogy a használati tárgyaink, munkaeszközeink újra a szocialista rendszerben megismert és megunt, elavult termékekre fognak silányulni súlyos kérdés. De nem biztos, hogy a versengés a cégek között a mennyiségre (értsd: növekedésre) fog továbbra is koncentrálni, hanem inkább az “olcsóbban, de minőségileg igényesebben” lesz az alapfilozófia! Egy személygépkocsit nem 10 éves élettartamra fognak tervezni, hanem egy generáció egész életére, úgy ahogy ezt teszik majd a mosógéppel is és egyéb használati eszközeinkkel.

Vannak olyan elképzelések, melyek szerint a gépeket, -egy megadott program szerint (amit szoftver mérnökök fognak megtervezni)-, nanorobotok fogják előállítani. Vagyis a gépek a szemünk láttára fognak növekedni és megszületni, pl. egy erre a célra elkerített és hermetikusan elzárt teremben, ahova a szükséges anyagokat csak molekulák formájában juttatják be! A nanorobotok kollektív vezérlésére az elméletet már néhány évtizede a magyar származású matematikus Neumann János lefektette.

Az anyák beszámítható időn belül (jelen pillanatban ezt az időt 30 évre becsülik) nem kell már maguk megszüljék gyerekeiket. A lombik baba szó szerint nemcsak a lombikban fog megtermékenyülni (mint ma), hanem ott fog kifejlődni, optimális idő alatt, optimális méretre. Jelenleg az emberi fej és agyvelő nagyságát a születéskor rendelkezésre álló női medence és vagina, stb. kitágulása korlátozza. Ez a korlát ily módon megszűnik majd és a designer babák tervezése teljes lendületet fog venni! A fejlődésnek semmi, soha, semmilyen eszközökkel –az emberiség történelmének folyamán- nem tudta útját állni. Lehet fékezni, ideig-óráig útját állni (lásd sötét középkor, inkvizició, máglya halál, boszorkányüldözések, stb.), de teljesen meggátolni soha. Így az energiáinkat inkább arra kell irányítani, hogy ezt a fejlődést idejében, a helyes irányba tudjuk koordinálni!

Hírdetés

Nicholas Georgescu-Roegen a Décroissance egyik megalapítója

A décroissance irányzat tulajdonképpeni megteremtője egy Amerikába kivándorolt román, aki 1906-ban a fekete tengeri Konstanca kikötőben született: Nicholas Georgescu-Roegen (1906 Februar 4. , Constanța; 1994 Oktober †30. , Nashville, Tennessee), és a Sorbonne egyetemen doktorált a matematika statisztika területén. Ezen gazdasági elméletéhez a termodinamika második törvényén, az entrópián keresztül jutott el, amit általánosan egy komplex rendszer rendezetlenségi (káosz) állapotának leírásaként is neveznek. Az entrópia kapcsán megismert és közismertté vált természettudományos törvény, hogy minden rendszer a rend állapota felé törekszik.

Serge Latouche : A nemnövekedés diszkrét bája című könyve (több könyvet is irt, de tudtommal magyarra csak ez az egy van lefordítva).

Egyébként Serge Latouche most  3 hete Budapesten járt a magyar fordítás könyvbemutatójára. Itt alább egy rövid ismertető: (folytatás a 2. részben).

Nemnövekedés Reparáló Kávézó, ahol megisznak egy kávét, miközben egymásnak ingyen segítenek megjavítani a számítógépeket, háztartási gépeket.

Ajánlott linkek:

https://www.decroissance.org/?chemin=textes/demorand

https://de.wikipedia.org/wiki/Nicholas_Georgescu-Roegen

https://de.wikipedia.org/wiki/Internationale_Degrowth-Konferenz

Párizs 2008

Az első Degrowth konferenciát 150 résztvevővel 2008-ban Párizsban tartották és a „Degrowth Declaration“ -nel végződött. Tudományos dolgozatok tucatjaiban megállapitották, hogy a fejlődés túllépte az ökológiailag fenntartható küszöbot, tehát a további jólét-növekedés elvileg nem lehetséges, csak a szegény országok kárára!!! Tehát az olló a gazdag és szegény országok között tovább növekszik..
Össze kell hozni és egyensúlyba tenni a gazdasági tevékenységet az ökológiai elviselhetőséggel. meg kell teremteni “Az alapvető szükségletek stacioner gazdaságát”, amely mindenki számára magas életszínvonalat bíztosít. John Bellamy Foster ökoszocialista, az  University of Oregon szociológia professzora kijelentette, hogy a párizsi konferencia az európai értelmiség mozgalmának megszületési dátuma.

Barcelona 2010

Két évre Párizs után Barcelonában már 500 tudós részvételével rendezték meg a Degrowth konferenciát, akik több mint 40 országból sereglettek össze. A párizsi Degrowth konferencia téziseit elmélyítették és a kiáltványt megerősítették.

Vége az 1. résznek, folytatás következik

Tisztelettel

Dr. Ing. Sebestyén T. István,                                  2011 április 17., Sopron

U.I.: A fenti cikket egy magyar mozgalom kérésére írtam. A mozgalom nevére utaló részleteket kitöröltem  és 2016 május 28.-án Zürichben más bevezetőt írtam.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kategória:Ajánló, Értelmezés, Gazdaság, Gondolatok, Könyv, REFORMOK, Tanulmány Tagged: a termodinamika második törvénye, ökoszocializmus, Décroissance, entrópia, nemnövekedés, Nicholas Georgescu-Roegen, Prof. Latouche, Védegylet


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »