A december 24-i boltzár lehet a megoldás a veszélyes tumultus ellen

A december 24-i boltzár lehet a megoldás a veszélyes tumultus ellen

Az egyik kereskedelmi szakszervezet azt kéri, ne is nyissanak ki karácsonykor a boltok, mert az idősek idősávja és a korai zárás miatt amúgy is óriási lesz a tömeg.

Már november 27-én a munkáltatókhoz fordult a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, hogy a korábbi évek jó példái után ne nyissanak ki az üzletek december 24-én, „hadd legyen ünnep az ünnep a kereskedőknek is”. Nagyon kemény év végén vannak a kereskedelmi alkalmazottak, helyt álltak a dolgozók, és ez egy olyan alkalom, amikor megtisztelhetnék őket azzal, hogy nem nyitnak ki – mondta az InfoRádióban Karsai Zoltán elnök.

Több cég reagált is,

a barkácsáruházak például elfogadták a javaslatot, és nem nyitnak ki, míg az Auchan és a Spar 14 óra helyett már délben be fog zárni szenteste napján.

Ez azonban csak fokozza a gondokat, mivel 9 és 11 óra között csak a 65 év felettiek vásárolhatnak, így csak kora reggel, valamint 11 és 12 óra között mehet bárki az üzletekbe, ahol emiatt várhatóan még a korábbi éveknél is nagyobb lesz a zsúfoltság, ez pedig jelentősen növelheti a fertőzésveszélyt is.

„Ezért lehet, hogy emiatt már érdemes ezt az egész december 24-i nyitvatartást elfelejteni” – mondta a szakszervezeti vezető.

Hírdetés

Müller Cecília országos tisztifőorvos is azt mondta: nem jó irány, hogy zsúfolva vannak a bevásárlóközpontok, ennek ellenére nem változtatott a kormány az üzletek ünnep előtti nyitvatartásán, tehát az ezüst-, majd az aranyvasárnapi hétvégén is érvényben lesz 8 és 10 óra között az idősek védett vásárlási idősávja.

A december 24-i teljes boltzár viszont azt jelentené, hogy három napig zárva lennének a boltok, emiatt vélhetően viszont 27-én zúdulnának a vásárlók elsősorban az élelmiszerboltokra.

Közben a vásárlási idősávok átalakítását javasolja a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke, Bubenkó Csaba az InfoRádióban úgy nyilatkozott, fel kellene függeszteni a hétvégekre – péntektől vasárnapig – az idősávot karácsonyig. Vagy akár

a nyitvatartási időt is meg lehetne hosszabbítani

annak érdekében, hogy a vásárlók száma minél inkább eloszoljon, hogy minél kevesebben legyenek a vásárlótérben egyszerre. Ha ez sem megy, akkor azt is érdemesnek tartanák megfontolni, hogy – akár négyzetméteralapon – korlátozzák a vásárlók számát, tekintve, hogy mindenki arról beszél, hogy zárt térben mennyire veszélyes a túlzott közelség.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »