A D-vitamin-hiány kevésbé ismert jelei

A D-vitamin-hiány kevésbé ismert jelei

Fáradtak, levertek, esetleg már megint betegek lettünk? Ezekre a tünetekre nem árt odafigyelni, mivel D-vitamin-hiányt is jelezhetnek. A témában dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermekendokrinológusa van segítségünkre.

A mérsékelt övben élő embereknél megfigyelhető jelenség, hogy a tél végére közel 90 százalékuk D-vitamin-hiánnyal küzd. Ez alól a gyerekek sem jelentenek kivételt, így mindenképpen érdemes a problémára náluk is nagy figyelmet fordítani – írja a Házipatika.com.

A D-vitamin egy hormonhoz hasonlító anyag, amelyet táplálkozással csak nagyon nehezen és csupán kis mennyiségben lehet bevinni a szervezetbe. Szerencsére azonban szervezetünk UV sugárzás segítségével képes előállítani a vitamin előanyagaiból. Éppen ez az oka, hogy az őszi-téli időszakban komoly vitaminhiánnyal is küzdhetünk. Legtöbben ugyanis sajnos nem tudják megoldani, hogy ilyenkor is naponta körülbelül 30 percet nagyobb felületen érje bőrüket  a nap. Pedig ez fontos lenne, különösen a gyerekek esetében.

Hírdetés

Mivel a D-vitamin egyik fontos funkciója az immunrendszer támogatása, a csontépítés, illetve a csontok egészségének megőrzése, hiányában csontritkulás, a csontszerkezetet érintő elváltozások, esetleg csontgyulladás, deformitás is kialakulhat.

Gyerekek esetében a következő tüneteket érdemes szem előtt tartani, amelyek D-vitamin-hiányt jelezhetnek:

Az sem jó megoldás, ha a pótlást mindenféle felügyelet nélkül gyorsan megkezdjük – hívja fel a figyelmet dr. Tar Attila. A D-vitamin ugyanis zsírban oldódó vitaminként túladagolható. Ennek tünetei a következők:

A bevitelt éppen ezért minden esetben szakemberrel konzultálva érdemes beállítani, hiszen így ellenőrizhető a szervezet D-vitamin-szintje, és ez alapján lehet meghatározni a pótlás mennyiségét, idejét.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »