A csehek nagyon is megértik a magyar határzárt

Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter kijelentette: megérti, hogy miért volt szükség a magyar-horvát zöldhatár lezárására.

"Értem a magyar kormány lépését. Magyarország ezzel a lépéssel igyekszik ellenőrzése alatt tartani a menekültek áradatát" – jelentette ki a cseh diplomácia vezetője pénteken estre Zágrábban, miután találkozott Vesna Pusic horvát külügyminiszterrel.

Zaorálek, aki munkalátogatást tette a horvát fővárosban, újságíróknak elmondta, hogy a magyar fél tájékoztatta Prágát a tervezett döntésről. A sajtóértekezleten elhangzott szavait a CT24 cseh közszolgálati hírtelevízió idézte esti híradásában.

A cseh külügyminiszter ugyanakkor arról biztosította horvát partnerét, hogy a Magyarországra kiküldött 21 cseh katona, nem a horvát határon, hanem attól mintegy 60 kilométerre teljesít szolgálatot.

"Nem küldtünk semmiféle katonaságot Magyarország határaira, csak egy korlátozott, 21 tagú kontingenst, akik segítenek Magyarországnak megbirkózni a helyzettel" – reagált a korábban elhangzott horvát bírálatokra a cseh diplomácia irányítója.

"Most 21 katonát, kilenc műszaki eszközt és tíz tábori konyhát küldünk Magyarországra. A műszaki eszközök között öt nagy katonai teherszállító jármű is van. A katonák felkészültek arra, hogy logisztikai segítséget nyújtsanak a magyar hadseregnek. A horvát határtól mintegy 60 kilométerre, egy Kaposvár melletti kaszárnyában szállásolják el őket" – nyilatkozott Petr Klepácek, a cseh hadsereg 153. szárazföldi ezredének parancsnoka kedden Olmützben, amikor a csehek különvonaton Magyarországra indultak.

Hírdetés

A cseh katonák a Balaton 2015 fedőnevű gyakorlat keretében október 15-től december 15-ig lesznek Magyarországon. A tíz modern tábori konyhát átadják a magyar hadseregnek, és betanítják a legénységet azok használatára. Hasonló segítséget nyújt Magyarországnak a két további ún. visegrádi állam, "Szlovákia" és Lengyelország is. Zágrábnak ez nem tetszik, és nyíltan bírálta ezért a V4-ket.

Budapest döntését a magyar-horvát zöldhatár lezárásáról más cseh politikusok is megértéssel vették tudomásul.

"Pillanatnyilag ez az egyetlen útja annak, hogy megpróbáljuk ellenőrzés alá vonni az ellenőrzés nélkül beáramló menekülteket" – nyilatkozta a többi között Petr Fiala, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt elnöke Prágában. Leszögezte, hogy a döntésért nem lehet semmiféle szemrehányást tenni Budapestnek.

"Megpróbálják védeni állampolgáraikat és azok biztonságát. Ezt minden államnak meg kell tennie. Magyarország ugyanakkor Európát is védi, a külső schengeni határokat, amiért támogatást és tiszteletet érdemel" – vélekedett a cseh ellenzéki politikus.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Éjféltől lezártuk a magyar-horvát zöldhatárt


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »