A csehek kötelezővé tennék a reszpirátor viselését a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön

A csehek kötelezővé tennék a reszpirátor viselését a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön

Nyitókép: profimedia.cz

Andrej Babiš cseh kormányfő és Jan Blatný egészségügyi miniszter kötelezővé tenné a reszpirátor viselését a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön.

Ennek oka a fertőzőbb brit koronavírus-mutáció terjedése, melynek meggátolására Németországban és Ausztriában már elfogadtak hasonló óvintézkedést.

„Erősen gondolkodunk azon, hogy a brit mutáció miatt követni fogjuk Ausztria és Németország példáját“

Hírdetés

– mondta Babiš. Az iDNES.cz portál szerint ezzel a rendelkezéssel egy probléma lehet, mégpedig az, hogy a reszpirátorok jóval drágábbak a klasszikus szájmaszkoknál.

„Járványügyi szempontból a reszpirátor kötelező viselete nagyon hasznos lenne, főleg olyan helyeken, ahol a vírus terjedésének veszélye magas“

– jelentette ki Jan Blatný egészségügyi miniszter, aki azt is hozzátette, hogy az egyszerű szájmaszk és sál nem nyújt olyan védelmet, mint az FFP2-es típusú reszpirátor.

A B.1.1.7-es vírustípus terjedése miatt a német kormány jóváhagyta a tömegközlekedésen, a boltokban és az idősotthonokban az FFP2-es típusú reszpirátor kötelező viseletét. A reszpirátorok magas ára miatt azonban lehetőség lesz a sebészeti szájmaszk viselésére is. Hétfőtől ugyanez a szabály lép életbe Ausztriában, itt viszont jóváhagyták a reszpirátorok adómentességét, hogy árbelileg elérhetőbb legyen a polgárok számára.

iDnes.cz


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »