A csehek ellenzik az euró bevezetését

A csehek ellenzik az euró bevezetését

A csehek 69 százaléka ellenzi az euró bevezetését, míg 24 százalékuk támogatja – derült ki a CVVM prágai akadémiai közvélemény-kutató intézet áprilisi felméréséből, amelynek eredményét a múlt héten hozták nyilvánosságra Prágában.

Az egy évvel ezelőtti hasonló felméréshez képest az euró bevezetését ellenzők aránya hét százalékponttal csökkent, míg a bevezetést támogatóké öttel emelkedett. Az euró bevezetésének kérdése április végén került újra a cseh közvélemény érdeklődésének középpontjába, amikor a cseh kormány elfogadta az európai uniós politika távlati koncepcióját.

„A kormány társadalmi vitát kezdeményez az euró bevezetésének hatásairól, hogy legkésőbb 2020-ban politikai döntés születhessen a csatlakozásról. Ha lehetséges, akkor viszont korábban” – szögezte le már korábban Tomáš Prouza, az európai ügyekért felelős államtitkár.

Miloš Zeman államfő szintén szorgalmazza, hogy társadalmi vita kezdődjön az ügyben. Zeman szerint Csehországnak elemi érdeke, hogy minél hamarabb csatlakozhasson az euróövezethez.

Hírdetés

A lakosság véleménye az euró bevezetéséről változó. Míg tíz évvel ezelőtt a csehek többsége támogatta az euró gyors bevezetését, 2005 és 2010 között a támogatók és az ellenzők aránya nagyjából kiegyenlített volt. 2010 után, elsősorban az euróövezetben kitört válság hatására, a csehek erősen euróellenesek lettek.

Két éve még a megkérdezettek 85 százaléka ellenezte a közös európai pénznem csehországi bevezetését. Azóta azonban az eurót támogatók aránya mérsékelten, de folyamatosan emelkedik.

Bohuslav Sobotka kormányfő szerint a belépés legkorábbi időpontja 2020 lehet. A miniszterelnök elismeri, hogy a kormánykoalíción belül sincs egyetértés a kérdésben.

(MTI)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »