A cseh-szlovák határon zajló határellenőrzés első éjszakáján 120 migránst vettek őrizetbe

A cseh-szlovák határon zajló határellenőrzés első éjszakáján 120 migránst vettek őrizetbe

Több mint 120 migránst és hét csempészt vettek őrizetbe a cseh rendőrök a szlovák határon éjfél óta, amikor megkezdték az ideiglenes ellenőrzéseket. Egy esetben lövések állítottak meg egy migránsokkal teli furgont vezető csempészt – írja a Novinky.cz.

„Jelenleg több mint 120 elfogott illegális migránst tartunk nyilván. Emellett hét csempészt is nyilvántartunk, akik megpróbálták ezeket a migránsokat átvinni a határon“

– mondta Milan Majer cseh idegenrendészet vezetője csütörtök reggel 8.00 óra előtt a cseh rádió Rádiožurnál című műsorában.

A beérkező migránsok többsége szíriai állampolgár, akik sokáig Törökországban tartózkodtak, most pedig Németországba tartottak. Az őrizetbe vett csempészek ellen büntetőeljárás indult, és öt évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak.

Hírdetés

A prágai rendőrség, amelynek egysége a Zlín régióban található Brumov-Bylnice határátkelőnél működik, arról számolt be, hogy az egyik csempész esetében figyelmeztető lövést kellett leadni, amikor kisteherautójával nagy sebességgel áthajtott a határellenőrző ponton. Rövid üldözés után a rendőrök az erdőben őrizetbe vették, ahonnan megpróbált elmenekülni.

A prágai rendőrség szerint 15 migráns tartózkodott a furgonban. Az iDNES.cz információi szerint egy iraki sofőrről van szó, aki állítólag egyáltalán nem tudott arról, hogy ellenőrzést vezettek be a határon.

A cseh rendőrség szerdáról csütörtökre virradóra megkezdte az ellenőrzéseket a Szlovákiával közös államhatár teljes hosszában, 27 egykori határátkelőhelyen és az ún. zöld határon is. Ezt a lépést a Szlovákia és Csehország területén át Németországba és Ausztriába tartó menekültek növekvő száma miatt tette meg. Az ellenőrzések legalább tíz napon keresztül, azaz október 8-ig fognak tartani, de a cseh kormány dönthet azok meghosszabbításáról is.

Éjféltől ismét határellenőrzések zajlanak a cseh-szlovák határon (videók, térkép)

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »