A cseh miniszterelnök nem szívesen tárgyal Orbánnal és Ficóval

Robert Fico szlovák miniszterelnök legújabb nyilatkozatai Ukrajnáról befolyásolni fogják a visegrádi négyek keddi kormányfői csúcstalálkozóját Prágában – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök hétfőn a prágai repülőtéren, mielőtt elrepült arra a párizsi nemzetközi találkozóra, amelyen az orosz agresszió ellen védekező Ukrajna további támogatásáról lesz szó.

Fiala keddre kormányfői csúcstalálkozóra hívta meg Prágába visegrádi partnereit – Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnököt.

A visegrádi kormányfői csúcstalálkozók fontosak az európai konszenzus keresése érdekében – mondta Fiala, majd a CTK hírügynökség szerint megjegyezte: a Robert Ficóval és Orbán Viktorral folytatandó tárgyalások számára nem jelentenek "nagy örömet".

A szlovák kormányfő az elmúlt napokban több nyilatkozatában is "relativizálta" az Ukrajnának nyújtandó segítség szükségességét. Megismételte korábbi elutasító álláspontját az Ukrajnának küldendő fegyverek ügyében, és "sikertelennek" minősítette a nyugati országok Ukrajna-stratégiáját – emlékeztet a cseh hírügynökség.

Petr Fiala hétfőn kijelentette: véleménye szöges ellentétben áll Ficóéval. "Nem fűztem kommentárt ahhoz, amikor Robert Fico virágot helyezett el Gustáv Husák (utolsó csehszlovák kommunista államfő) sírján. "Most azonban szükséges a kommentár. Mindnyájan békét akarunk, ahhoz azonban csak egyetlen út vezet, mégpedig az, hogy meggátoljuk az agresszort céljai elérésében. Nem hátrálunk meg az agresszív háború, a rossz előtt, hanem segítséget nyújtunk azoknak, akik az igazságtalan támadás ellen védekeznek" – szögezte le a cseh miniszterelnök. "Nem tudom elfogadni azt az értelmezést sem, hogy a vitákat az ukránok vagy a nyugati államok gerjesztik. A bűnös az agresszív orosz politika, ez világos" – húzta alá Fiala.

Hírdetés

"Nem állítom, hogy számomra a legnagyobb öröm találkozni azokkal a kollégákkal, akikkel számos kulcsfontosságú kérdésben tulajdonképpen nem értek egyet. A magyar és a szlovák kormányfőre gondolok. Mindezek ellenére párbeszédet kell folytatnunk, valakinek ezt is meg kell tennie" – szögezte le a cseh kormányfő. Az alternatíva viszont, hogy "nem beszélünk", veszélyeztetheti az ország biztonságát és jövőjét. "Az Európai Unió számára kulcsfontosságú ügyekben meg kell találnunk az egységet, bár ez bonyolult. Ezért van szükség a V4-es találkozóra" – fejtette ki újságíróknak.

"A legegyszerűbb az lenne, ha nem beszélnénk egymással, de akkor megtörténhetne, hogy az összes uniós támogatást blokkolnák. Nem hiszem, hogy ez lenne a helyes út" – vélekedett.

Kérdésre válaszolva Fiala hangsúlyozta, hogy Csehország nem tervezi katonák Ukrajnába vezénylését. Ezzel szintén szlovák partnere kijelentésére reagált, aki erről hétfőn Pozsonyban beszélt. A CTK szerint Jana Cernochová cseh védelmi miniszter az ezzel kapcsolatos kérdésre egy másik sajtóértekezleten azt mondta: nem hallott róla, hogy bármelyik NATO tagállam katonák Ukrajnába vezénylését tervezné, amint erről Robert Fico beszélt. "Nem fogok előre kommentálni minden ötletet, amit a vezető politikusok tesznek a (párizsi) találkozóval kapcsolatban" – szögezte le Fiala.

A prágai kormányhivatal szerint az ukrajnai helyzet lesz az egyik központi témája a keddi prágai V4-es kormányfői csúcstalálkozónak. Ezt megelőzően Petr Fiala külön találkozik Donald Tusk lengyel kormányfővel.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »