A cseh államfő szerint az Ukrajna elleni orosz agresszió ösztönözte az emberi jogokat nem tisztelő országokat

A cseh államfő szerint az Ukrajna elleni orosz agresszió ösztönözte az emberi jogokat nem tisztelő országokat

Az Ukrajna elleni orosz agresszió következtében nőtt az emberi jogok megsértését jelentő esetek száma más országokban is, a támadás ösztönzőleg hatott azokra, akik nem tartják tiszteletben mások jogait – jelentette ki Petr Pavel cseh köztársasági elnök hétfőn Prágában, amikor megnyitotta a Forum 2000 elnevezésű nemzetközi biztonsági konferenciát.

Petr Pavel szerint a globális erőknek, elsősorban Kínának, ki kellene használnia nemzetközi helyzetét a béke és a nemzetközi együttműködés megerősítésére.

A cseh elnök azt mondta: számára nem meglepetés, hogy Észak-Korea, Irán, Nigéria vagy Venezuela Oroszország legközelebbi partnereinek számítanak. Ezen országok némelyikének az Ukrajna elleni orosz támadás ösztönzést jelentett. „Ezeket az államokat felelősség terheli azért, hogy csökkent a nemzetközi biztonság szintje” – vélte Petr Pavel.

Az autoriter rendszereket jelenleg az is közelebb hozza egymáshoz, hogy mindegyiküknek érdeke a közös szabályokon alapuló nemzetközi rend aláásása, az ellenzék és a polgári társadalom elnyomása – mutatott rá az elnök. Sajnálatosnak nevezte, hogy a 21. században is léteznek olyan rendszerek, amelyek nem ódzkodnak megmérgezni vagy meggyilkolni a polgáraikat. Példaként Vlagyimir Putyin orosz elnök politikai ellenfeleinek – Anna Politkovszkaja, Borisz Nyemcov, Alekszej Navalnij – sorsát hozta fel. „Ők azok közé tartoznak, akik a legmagasabb árral, életükkel fizettek a demokráciáról és az emberi jogokról szőtt álmukért” – jegyezte meg a cseh politikus.

Hírdetés

Petr Pavel szintén sajnálatosnak minősítette, hogy több országban szörnyű körülmények között élnek a politikai foglyok, embertelenül és kegyetlenül bánik velük a rendszer. „Ezen személyek egyetlen fegyvere a szólásszabadság volt, illetve szilárd meggyőződésük, hogy a demokratikus kormányzat a legjobb a fennálló lehetőségek közül” – jelentette ki az elnök.

Szerinte a demokráciákat jelenleg elsősorban a hibrid háborús fenyegetések, a dezinformációs- és gyűlöletkampányok fenyegetik, teszik törékenyebbé. „E támadásokkal szemben még a hagyományos és legerősebb demokráciák sincsenek biztonságban” – hangsúlyozta a cseh köztársasági elnök.

A Forum 2000 nemzetközi biztonsági konferencia megalapítása Václav Havel volt cseh köztársasági elnök nevéhez fűződik, és évente rendezik meg.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »