A Császár beismerte, hogy hibáztak

Franz Beckenbauer, a 2006-os németországi labdarúgó-világbajnokság szervezőbizottságának elnöke elismerte, hogy hibáztak, amikor 6,7 millió eurót utaltak át a nemzetközi szövetségnek (FIFA) 2005-ben, ugyanakkor tagadta a Spiegel című német lap vádját, miszerint szavazatokat vásároltak volna a viadal helyszínének kijelölése előtt.

„Felelősséget vállalok ezért a hibáért” – áll a 70 esztendős sportvezető hétfői közleményében. Mint írta, utólag úgy véli, vissza kellett volna utasítani a kérést, hogy egy későbbi támogatásért cserébe pénzt utaljanak át a FIFA-nak. Beckenbauer kitartott múlt heti állítása mellett és megismételte: nem vásároltak szavazatokat annak érdekében, hogy Németország elnyerje a 2006-os vb rendezési jogát. A német szövetség (DFB) elnöke, Wolfgang Niersbach az üggyel kapcsolatban múlt csütörtökön azt nyilatkozta, az összeg átutalása feltétele volt annak, hogy a FIFA-tól „250 millió svájci frankos támogatást kapjanak a vb szervezéséhez”.

Hírdetés

Niersbach akkor kijelentette: „a 2006-os vb helyszínének kijelölésekor minden a szabályok szerint történt. Nem volt feketekassza, nem volt szavazatvásárlás”. A Spiegel című német lap másfél hete írt arról, hogy a németek szavazatokat vásároltak a 2006-os vb 2000-es kijelölése előtt, mégpedig úgy, hogy a 24 fős végrehajtó testületből négy ázsiai tag kapott pénzt. Az újság szerint a németek Robert Louis-Dreyfusnak a segítségével egy titkos „feketekasszát” hoztak létre, Louis-Dreyfus kölcsönözte a pénzt is. A Spiegel azt írta, Franz Beckenbauer, a vb szervezőbizottságának elnöke, valamint Wolfgang Niersbach, a DFB mostani elnöke és akkori alelnöke is tudott a megvesztegetésről, a pénzt pedig a FIFA-n keresztül juttatták vissza Louis-Dreyfusnak, ez volt a 2005-ös utalás.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »