A csapadékzóna szerda délután lassan mozog kelet felé

Időjárási helyzet Európában: Több ciklon és anticiklon is befolyásolja kontinensünk időjárását.
   
Európa középső részén egy alacsonynyomású rendszer hatására felhős és csapadékos az idő. A legtöbb csapadékot Angliában regisztrálták, ott több helyen is 50 mm felett alakul a napi csapadékösszeg. A ciklonhoz tartozó frontrendszer egészen a Földközi-tengerig húzódik, arrafelé néhány zivatar is kialakult, míg a magasabb részeken havazás fordult elő.
   
A kontinens keleti felén anticiklonális hatás érvényesül, nyugodt az idő, de a mérsékelt vagy gyenge szélnek, valamint a kialakult hórétegnek köszönhetően a maximum hőmérséklet arrafelé mindenütt 0 fok alatt marad.
   
A Kárpát-medence időjárását a tőlünk északnyugatra található ciklon, majd egy délre képződő mediterrán ciklon alakítja, együttes hatásukra főként a Dunántúlon vastagabb hóréteg alakulhat ki.

Várható időjárás az ország területén szerda éjfélig: Nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak átmeneti szakadozások lehetnek a felhőzetben – szerdán az északkeleti részeken.
   
Délnyugat felől csapadékzóna érkezik, melyből eleinte eső, éjfélig azonban – kiemelten a Dunántúli-középhegység magasabb térszínein, később a főváros térségében, valamint az Északi-középhegység nyugati részein – átmeneti ónos eső eshet. A Dunántúlon közben egyre nagyobb területen havazásba vált a csapadék és ott az időszak alatt vastagabb hóréteg is kialakulhat.

Hírdetés

A csapadékzóna szerda délután lassan mozog kelet felé, melyből a keleti országrészben döntően eső várható, majd estefelé ott is havas esőbe, havazásba vált a csapadék.
   
Az északkeleti harmadban száraz marad az idő. A légmozgás nagyrészt mérsékelt marad.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és +1 fok között alakul.
   
A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában -1 és +4 fok között alakul, a Tiszántúlon ennél néhány fokkal melegebb is lehet.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »