A családi kasszát erősen érintő felhívást tett az adóhatóság

A családi kasszát erősen érintő felhívást tett az adóhatóság

Akinek valamilyen kedvezmény járt 2022-ben a személyi jövedelemadóból, és azt év közben nem érvényesítette, az szja-bevallásában egy összegben juthat hozzá, ha kitölti a jogosultsági, valamint a visszaigényléssel kapcsolatos adatait – emlékeztet a NAV.

A személyijövedelemadó-kedvezmények mindegyike (négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, 25 év alatti fiatalok kedvezménye, személyi kedvezmény, első házasok kedvezménye, gyermekek után járó családi kedvezmény) a bevallásban érvényesíthető, függetlenül attól, hogy a magánszemély azt év közben adóelőleg formájában érvényesítette-e.

A 25 év alatti fiatalok is jogosultak voltak tavaly az adóalap-kedvezményre – teszi hozzá a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Nekik ugyanis nem kell személyi jövedelemadót fizetniük az összevont adóalapba tartozó, törvényben meghatározott egyes jövedelmeik után a kedvezmény havi összegéig, ami 2022-ben 433 700 forint volt. Ez 65 055 forint adóvisszatérítést jelenthet havonta.

A személyi kedvezmény mértéke tavaly havonta 66 700 forint volt, ami az összevont adóalapot csökkentette, ez havi 10 005 forint adómegtakarítást jelentett. Ezt az veheti igénybe, aki a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségben szenved, továbbá, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül.

Hírdetés

Az első házasok kedvezménye változatlanul 24 hónapon keresztül havi 5000 forint adómegtakarítást jelent a házaspároknak.

A családi kedvezménnyel az egy gyermeket nevelőknél 10 000, a két gyermeket nevelőknél gyermekenként 20 000, a három vagy több gyermeket nevelőknél pedig gyermekenként 33 000 forinttal több kerülhet havonta a családi kasszába – amit most egy összegben visszaigényelhetnek, ha eddig nem érvényesítették a kedvezményt.

A további részletekről a NAV honlapján a 73-as információs füzetben tájékozódhatnak az érdeklődők, illetve bővebb információ kérhető az adóhatóság Infóvonalán, a 1819-es telefonszámon.

Végezetül arra is felhívják a figyelmet, hogy ha a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, a kiutaláshoz meg kell adni bankszámlaszámot vagy postacímet, attól függően, hogy az adózó miként szeretné megkapni az összeget.

Nyitókép: guinevra/Getty Images

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »