A családi házakat sem kímélné már a felcsúti kisvasút

A családi házakat sem kímélné már a felcsúti kisvasút

A helyi önkormányzattól, saját költségen várnának terveket Etyektől a felcsúti kisvasút nyomvonalának áthelyezésére.

A kisvasút második szakaszát Etyek központjáig hosszabbítaná meg a Miniszterelnökség, csakhogy a nyomvonal egy családi ház kertjén vezet keresztül. A tulajdonos az államtól várja, hogy térjen jobb belátásra, a kormányzat viszont a polgármestertől kéri a település számára elfogadható, alternatív terveket.

A felcsúti kisvasút meghosszabbításáról szóló terveket megmutatta Kerényi Ferenc. 2009 óta él családjával ezen az etyeki tanyán. Azt mondja, a telküket éppen keresztbe szelné át a vasút nyomvonala.

Az alcsútdobozi arborétumot és a felcsúti Pancho Arénát összekötő kisvasutat tavasszal adták át. A beruházást az Európai Unió is támogatta 600 millió forinttal. Bár a pályázattal kapcsolatban azóta a Csalás Elleni Európai Hivatal is vizsgálódik, a kisvasút egy újabb, Etyekig tartó szakaszát is megépítenék.

Kerényi Ferenc maga szerezte meg a terveket, miután rájött, hogy a nyomvonal áthalad az ingatlanon.  Ezután levélben kérte a Miniszterelnökséget: állapítsanak meg egy alternatív útvonalat, amely kikerüli a házát. Szerinte ennek nincs földrajzi akadálya.

Hírdetés

„Nem tudom, mi az oka, nyilván nem vasúttal összefüggő oka van. Miért rakta ide be a megállót? Aki valahová berak egy megállót, az azzal a területtel rendelkezni kíván, különben nem lenne értelme a megállónak” – véli a telektulajdonos.

A miniszterelnöki biztos válasza szerint az önkormányzattól várnának javaslatokat. A polgármester viszont azt mondta, addig nem nyilatkozik, amíg hivatalos és végleges terveket nem kap a kormányzattól.

A gazda azt mondja, a végsőkig elmegy, hogy megvédje a telkét. „A magyar állam nem mondta azt, hogy nem, és akkor kikerül minket a nyomvonal. Nem ezt a megoldást próbálják erősíteni, vagy egyáltalán megoldást keresni, hanem egy megfoghatatlan labdát dobtak, hogy az önkormányzat finanszírozzon meg egy olyan fejlesztést, amelyhez Etyeknek, a polgármester elmondása szerint is, semmi köze” – jelentette ki Kerényi Ferenc.

Bár a polgármester korábban arról nyilatkozott: az önkormányzattól saját költségen várják az újabb akár több tízmilliós terveket, kamera elé nem akart állni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »