A csáki katolikus plébánia újraalapításának háromszázadik évfordulóját ünnepelték

A csáki katolikus plébánia újraalapításának háromszázadik évfordulóját ünnepelték

A temesvári egyházmegye sematizmusában a bánsági Csák település templomáról ez olvasható: a plébánia 1333-ban már létezett, 1724-ben alakult újra. A templomot 1880–81-ben építették, 1938-ban szentelték fel a Szentháromság tiszteletére. Az anyakönyvek 1724-ből származnak. A koncelebrált jubileumi szentmisét október 13-án, vasárnap Martin Roos nyugalmazott temesvári megyéspüspök mutatta be.

A historia domusban, a plébánia krónikájában Filip Dorin Gyula plébános idén több eseményt is bejegyezhet: például Kóbor György csáki nyugalmazott plébános, a helyi Caritas-szervezet igazgatója gyémántmiséjét, azaz pappá szentelésének 60. évfordulóját; a csáki plébánia filiájából, Józsefszállásról származó Ovidiu Virag teológiai hallgató pappá szentelését – akit Pál József Csaba megyéspüspök szentelt fel idén júniusban a temesvári Szent György-székesegyházban –, valamint a török uralom alatt elnéptelenedett plébánia újjáalakulása 300. évfordulójának megünneplését.

„Háromszáz év közösségben – ahogyan azt Filip atya a plébánia közösségi oldalán is hangsúlyozta. – Ezalatt a háromszáz év alatt a különböző anyanyelvű és származású – német, magyar, bolgár, román, szlovák, szerb, horvát – hívek ünnepelték hitüket és élték meg életük fontos eseményeit együtt.

(…) Sok változás, felemelkedés, de kudarc is volt. Sok plébános és káplán váltotta egymást. Az évek során sokan önkéntes alapon vettek részt a közösségi életben. Mindazok esetében, akik ebben a közösségben tevékenykedtek, remélhetőleg egy dolog közös volt: Krisztus szolgálata.

A jövő nem csak a külső épületektől és struktúráktól függ. Ha a keresztény közösség a jövőben is meghatározó akar maradni, az azon múlik, hogy lesznek-e olyan emberek, akik kiállnak az evangélium üzenete mellett. Így az, hogy a jövőben hogyan fogjuk megtapasztalni a helyi egyházat Csákon, valójában mindannyiunkon múlik.

A jubileumi szentmisét idén október 13-án, vasárnap Roos Márton nyugalmazott temesvári megyéspüspök mutatta be. Koncelebrált Filip Dorin Gyula helyi plébános; a csáki születésű Kapor János kisjenői és simonyifalvi plébános; Kóbor György csáki nyugalmazott plébános és Ovidiu Virag, a resicabányai Havas Boldogasszony-plébánia segédlelkésze.

A szentmise zenei szolgálatát orgonán Simona Mustețiu, valamint Crina Vezentan Ciucuriță, a temesvári Nemzeti Opera szólistája és Ovidiu Ciucuriță, a temesvári Ion Vidu Zenelíceum énektanára látta el.

Az ünnepen részt vettek magyar, német és román népviseletbe öltözött fiatalok.

A nyugalmazott temesvári megyéspüspököt a közösség képviselői 25 rózsából álló csokorral üdvözölték, amely negyed évszázados püspöki szolgálatát szimbolizálta.

A homíliát magyar nyelven Kapor János plébános, német nyelven Ovidiu Virag segédlelkész, román nyelven Kóbor György nyugalmazott plébános mondta.

Hírdetés

Ovidiu Virag német nyelvű szentbeszédében a történelem viszontagságai – háborúk, deportálások, üldözések – által megpróbált, soknemzetiségű és soknyelvű közösség hitben való egységét hangsúlyozta, Ferenc pápa szavait idézve:

Kapor János plébános felidézte azoknak a csáki származású papoknak az emlékét, akik különleges módon járultak hozzá az egyház életéhez, helyben és másutt: Konrad Kernweisz, a Temesvári Egyházmegye ordináriusa; Johann Heber pápai prelátus; Augustin Pacha püspök titkára; Josef Gerstenengst lelkipásztor, a bukaresti Szent József-székesegyház neves orgonistája.

„Dem ersten sein Tod, dem zweiten seine Not, dem dritten sein Brot” – idézte román nyelven elmondott homíliájában Kóbor György nyugalmazott plébános azt a régi szólást, amely röviden összefoglalta a három évszázada, a török uralom után e kietlen, mocsaras vidékre érkezett első sváb telepes családok és generációk fáradozását, végtelennek tűnő erőfeszítéseit és sorsát.

A szentmise végén Filip Dorin Gyula plébános köszönetet mondott Roos Márton püspöknek, aki együtt ünnepelt a csáki közösséggel; a paptestvéreknek, akik osztoztak a helyi hívek örömében; a fiataloknak, akik Buziásfürdőről, Újszentesről és Csákról  szép népviseletben érkeztek, és mindazoknak, akik hozzájárultak az évfordulós ünnepség megszervezéséhez. „A jubileum arra bátorít, hogy a jövőbe tekintsünk és előrelépjünk” – mondta.

Az évfordulón részt vett Petru Filip csáki és Petru Roman dettai polgármester. Az ünneplő közösségnek gratulált a város polgármestere Petru Filip is, aki díszoklevelet és kitüntetést nyújtott át a plébánosnak a kultúrák és vallások közötti egység fáradhatatlan támogatásáért és előmozdításáért a kölcsönös tisztelet szellemében.

A szentmise végén Roos Márton püspök rövid történelmi összefoglalót tartott a csáki plébániáról, végül főpásztori áldásban részesítette a jelenlévőket.

A jubileumi ünnepség a plébánia udvarán agapéval folytatódott.

*

A csáki plébánia újraalapításának 300. évfordulójáról több közelgő ünnepen is megemlékeznek: novemberben mindenszentek ünnepén és Szent Márton napján. November 1-jén 300 gyertyát gyújtanak meg a katolikus temetőben, Szent Márton napján pedig 300 lámpás világít majd.

Forrás: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Fotó: parohia.romcatciacova.3/Facebook

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »