A COVID-19-tõl a tudomány és technológia azért nem volt képes megvédeni bennünk

A COVID-19-től a tudomány és technológia azért nem volt képes megvédeni bennünket, mert politikai és ideológiai befolyás alatt áll.

A legnagyobb probléma, hogy a kapitalista piacgazdaság nem működőképes. Környezetünk drámája abban áll, hogy az emberi ökoszisztéma nyitott, tehát végtelenségig el tudja nyelni a tudomány és technológiák által hozott változásokat, addig a kozmosz ökoszisztémája zárt rendszer, amely változik ugyan, de nagyságrendje nem nőhet. Az anyag és az energia egyik részből a másikba vándorolhat, de mennyiségük vagy összességük ugyanakkora marad.

Megújuló energia a természetben nem létezik. Az energia nem újul meg, csupán átáramolhat egyik helyről a másikra, vagy átalakulhat másfajta energiává, azonban a mennyisége a világban az ősrobbanás óta állandó.

Hírdetés

A megújuló energia fogalma sérti az energia megmaradás tételét. A „megújuló energia” áltudományos fogalom, amely végső soron a perpetuum mobile (örökmozgó) elvére épül.

Reális Zöldek a megújuló energiák kitermelésének klímaváltozást előidéző hatásairól.

Sajnos, manapság fő áramvonalbeli nézet, hogy úgy tekintenek a megújuló energiaforrásokra, mint valami megváltóra, amely önmagában is képes megoldani az emberiség energia gondjait. Ebben az áltudományos és felelőtlen nézetben – hallgatólagos evidenciával- úgy tekintenek a megújuló energiákra, hogy kitermelésüknek természeti-környezeti következményei fel sem merülnek. Ráadásul, az alkalmazott technológiák egész élettartamára készített hatástanulmányok nem léteznek. A farkasvakság oly mértékű, hogy eddig még nem vetődtek fel a következő kérdések: 1. A megújuló energiák nagyobb mértékű kitermelésének vannak-e káros természeti-környezeti következményei? 2. Ha vannak, mik azok? 3. A káros következmények ismeretében, szabad-e nagyobb mértékben is kitermelni azokat? A reális zöldek az eddigi természettudományos vagy műszaki megközelítéseknél tágabb és konzisztensebb aspektusból közelít a témához. Ez a nézőpont a Föld komplex asztrofizikai-, geofizikai-, légkörfizikai és biofizikai rendszerében a teljes energia-mérleg készítése, vagyis, az energia-megmaradás elvének legszélesebb körű alkalmazása. A reális zöldek szerint az úgynevezett klímaváltozás – fizikai értelemben- nem globális felmelegedést, hanem termodinamikai fázisátalakulásokat jelent.

Juhos László, Reális Zöldek Klub elnöke


Forrás:realzoldek.hu
Tovább a cikkre »