A Comenius Egyetem Magyar Tanszékének nyílt napján jártunk – VIDEÓKKAL

A Comenius Egyetem Magyar Tanszékének nyílt napján jártunk – VIDEÓKKAL

A Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Kara az utolsó januári napon hirdette meg a nyílt napot.  A Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék tanulmányi programjairól magyar nyelven tájékoztatták a népes érdeklődők táborát, akik információkat kaptak a 2023/24-es tanévben induló tanulmányi szakokról, találkozhattak az egyes tanszékek oktatóival és diákjaival, és megismerkedhettek a karon folyó, valamint az egyetemen kívüli diákélet lehetőségeivel. 

A Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Karának szerves része. Egyben Szlovákia legrégebbi akadémiai műhelye, amely magyar nyelvet, irodalmat és kultúrát oktat, s az egyetlen, amelyen finn lektorátus működik. A tanszéken csak akkreditált képzés folyik. Az intézmény minden szakirányon biztosítja az alapfokú (Bc.) és a mesterfokú (Mgr.) képzést; nappali, illetve levelező doktori (PhD) tanulmányokat a tanár szak legtehetségesebb végzősei folytathatnak.

A tanszékvezető, Misad Katalin portálunknak elmondta, a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéken sohasem volt cél a tömegképzés. Jelenleg is 65 diák látogatja a tanszéket, bár elbírnának többet is, akár kilencven tanulót. 

Hírdetés

A legtöbb diák a kiadványszerkesztő szakon végez, úgy mint Nagy Roland is, aki szerint magas szintű képzés folyik az egyetemen, amely messze felülmúlta minden várakozását.

Varga Dominika negyedéves egyetemi tanár-hallgató, magyar-angol szakpárosításon, szerinte a legnagyobb érték, hogy a fővárosban anyanyelven tanulhatnak a diákok. 

A tanszék az ERASMUS és a CEEPUS csereprogramok keretében több európai – elsősorban magyarországi, finnországi, ausztriai és olaszországi – egyetemmel tart fenn tudományos kapcsolatot. A legtehetségesebb hallgatók féléves részképzésen vehetnek részt a csereprogramba bekapcsolódó külföldi egyetemek valamelyikén. Ugyanezen programok biztosítják, hogy a tanszékre külföldi vendégelőadók érkezhessenek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »