A Clinton Alapítvány dollármilliókat kapott ukrán oligarcháktól

A Clinton Alapítvány dollármilliókat kapott ukrán oligarcháktól

2009 és 2013 között a Clinton Alapítvány 8,6 millió dollárt kapott a kijevi Viktor Pincsuk Alapítványtól.

Pincsuk egy helyi oligarcha, kétszer volt parlamenti képviselő, emellett az Ukrajna és az EU közötti szorosabb kötelékek elkötelezett szószólója.

2008-ban 29 millió dollárt adományozott a Clinton Alapítványnak egy ukrajnai képzési program kialakításáért, amelyen fiatal vezetők vettek részt, a cél pedig „Ukrajna modernizálása” volt. Több végzett hallgató jelenleg parlamenti képviselő.

A Clinton Alapítványhoz érkező külföldi adományok között Ukrajnából érkeztek a legnagyobb összegek az utóbbi években.

 

A Wall Street Journal által megkérdezett adományozók mind azt mondták, hogy jótékonysági és nem politikai okokból ajánlottak fel az alapítványnak az összegeket.

Hírdetés

Pincsuk és amerikai lobbistája, Schoen többször is találkozott Hillary embereivel az utóbbi külügyminisztersége idején. Schoen azt nyilatkozta a Wall Street Journalnak, hogy a lobbizásuk nincs összefüggésben az alapítványhoz eljuttatott adományokkal.

A Pincsuk Alapítványtól azt nyilatkozták, hogy az adományok célja, hogy segítse Ukrajnát egy európai értékekre alapuló, modern, sikeres és szabad országgá tenni. Továbbá, hogy Pincsuk Ukrajna érdekében folytatott lobbizását „csakis pozitív dologként lehet értékelni”.

Pontosan, elég egy pillantást vetnünk Ukrajnára, hogy lássuk, mennyire pozitív dolog volt ez az egész.

Amíg Hillary Clinton külügyminiszter volt, külföldi kormányok nem adakozhattak az alapítványnak, de a kormány közeli oligarchákra ez nem vonatkozott.

Persze Ukrajna nem az egyetlen ország, ahonnan támogatták a Clinton házaspárt. Mint a grafikonon is látható, a harmadik helyen Szaúd-Arábia áll.

A kínai Rilin Enterprises vállalat 2 millió dollárt adományozott. A cég vezetője Wang Wenliang, a Kínai Nemzeti Népi Kongresszus (vagyis az ottani parlament) tagja, korábban Dandong város önkormányzatának tisztségviselője. Dandong kikötője, melyet jelenleg Wang cége kontrollál, az Észak-Koreába folyó kereskedelem legnagyobb lebonyolítója. Wang egyik cége a washingtoni kínai nagykövetség beszállítója.

Orientalista.hu – Jack Fall (Források: Wall Street Journal, Liberty Blitzkrieg Blog)


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »