A Citibank zárolta kisvállalkozói ügyfelei számláját – készpénzben sem juthatnak hozzá betétjeikhez

A Citibank a lakossági és a KKV-szektorral foglalkozó üzletágát eladta az Erste Banknak. A konstrukció lényege, hogy a Citibank a számára nem rentábilis kisebb ügyfelektől megszabadul, míg a stratégiájához illeszkedő nagyobb illetve multinacionális partnereit megtartja. Ez, még ha nem is túl hízelgő az érintett ügyfeleknek, természetesen a bank szíve joga, elvégre „kápitalizmus” van, vagy mi a szösz.

A Citibank a leválás folyamatát szinte az utolsó pillanatig tisztességes kommunikációval kísérte végig, egyenként megkeresték az ügyfeleket, és igyekeztek beterelni őket az Erstéhez. Persze a szemfülesek számára így is összeállt, hogy a nélkülük a két nagybank között köttetett egyezség rájuk nem feltétlenül kötelező, azaz mehetnek az Erste helyett máshová is.

Az átállás végső határidejének a közeledtével a Citibank e-mailben is megkereste az érintetteket január 10-én, kedden, ahol még egyszer felhívták az ügyfelek figyelmét arra, hogy a szerződésük 2017. január 16-án, azaz jövő hétfőn megszűnik. (A levelet lásd alább.)

A cégvezetők a január 12-i, csütörtöki NAV-os fizetnivalóikat még gond nélkül teljesíthették a számláikról, azonban a Citibank sajátos humorral a saját utolsó körlevelében megadott időpont előtt 4 nappal, már 13-án reggel jónak látta letiltani ügyfelei bankkártyáit és netbankos hozzáférését. Biztos, ami biztos alapon a bank sem a szokásos CitiPhone-csatornáján, sem a körlevélben megadott számon nem volt elérhető. Tovább növelte az érintettek zavarodottságát és bizonytalanságát, hogy a bankautomata illetve a bank internetes felülete nem adott érdemi magyarázatot a szolgáltatás megtagadására, így joggal gondolhattak átmeneti üzemzavarra.

Hírdetés

Kiváló időzítés, precíz szervezés és lebonyolítás.

Fergeteges ötletük bizonyára méltánylásra talál, például azok között, akik a hirtelen bedöglött bankkártyával a kezükben épp külföldi szállodájukban próbálják kimagyarázni magukat. Persze egy jól sikerült üzleti ebéd vagy vacsora utáni levezető mosogatás se ártott meg még senkinek sem, csak hát az ilyesféle program leszervezését nem feltétlen a bankjától várja az ember, ugyebár, meg a partnerek előtt is kissé zsenáns benyomást kelt. De azok a cégvezetők is bizonyára jót nevetnek a Citibank mókás végjátékán, akik átmenetileg fizetésképtelenné váltak és mehetnek személyesen kiülni a sorukat egy Citibank-fiókba.

Mindenesetre szatyrot ne vigyenek magukkal, az Esti Hírlap forrásai szerint a pénzükhöz készpénzben nem juthatnak hozzá.

Kíváncsian várjuk a Citibank közleményét az ügyben, így például az elnézéskérésen túl a kárpótlási ötleteiket is. Legalább ennyire érdekes az is, hogy az MNB mivel díjazza majd az amúgy sem könnyű sorsú magyar kis- és középvállalkozók becsapását, illetve a nekik nemtörődömségből és hanyagságból okozott károkat.

(Esti Hírlap nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »